Сръбският президент Александър Вучич заяви във Верона в понеделник, че

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви във Верона в понеделник, че
Коментари Харесай

Сърбия не може да нормализира отношенията си с Косово

Сръбският президент Александър Вучич съобщи във Верона в понеделник, че нормализиране на връзките сред Белград и Прищина няма да се случи , до момента в който настоящето косовско държавно управление е на власт, оповестява N1.

Говорейки ден преди основните договарящи на двете страни да се срещнат в Брюксел , Вучич сподели пред прорежимната телевизия " Пинк ", че тези договаряния ще бъдат " съществено изтезание " и добави, че не е оптимист и не може да каже дали ще има някакъв прогрес.

Главните договарящи Шефът на Службата на сръбското държавно управление за Косово Петър Петкович и вицепремиерът на Косово Бесник Бислими би трябвало да се срещнат за нов кръг от техническия разговор за първи път, откогато Вучич и косовският министър председател Албин Курти се срещнаха с представители на Европейския съюз, с цел да договорят приложение за използване към препоръчаното от Европейски Съюз съглашение в Охрид .

" Проблемът не е кой какво ще каже, нито кой какво би трябвало да приложи. Нормализиране на връзките с косовските албанци е доста по-важно и се опасявам, че това не е реалистично с управляващите в Прищина, каквито са ", сподели той.

Вучич упрекна косовските управляващи, че измислят нови спорове и всеки ден предизвикат сърбите .

Напрежението сред Косово и Сърбия избухна още веднъж през последните дни , откакто косовски сърбин беше задържан за подпалване на коли, благосъстоятелност на етнически сърби , които минаха към косовски номера на коли , оповестява " Еурактив ".

През 2022 година държавното управление в Прищина разгласи, че всички транспортни средства, принадлежащи на жители на Косово, би трябвало да имат номера, издадени от Прищина . Решението провокира възмущението на сръбското малцинство в северната част на страната, което продължава да употребява издадени от Сърбия номера и не признава независимостта на Косово.

Но през последната седмица няколко транспортни средства, които съумяха да преминат, бяха подпалени .

Полицията арестува лиц е по съмнение за тенденциозен палеж , само че също по този начин и за нахлуване против косовска полицейска част, участие в незаконна група, нахлуване на държавен чиновник и опит за ликвидиране .

Косовската полиция сподели, че карцерът е осъществен след " интензивни следствия от съответните полицейски звена " в опит да се бори с проведената престъпност и да предотврати нови незаконни дейности.

Но карцерът не беше добре признат от Сръбската листа, политическата партия на етническите сърби в Косово. " След като събрахме информация за днешното похищение на сърби от специфичните сили на Курти, бихме желали да подчертаем, че сръбският народ предизвестява Прищина, че в случай че не освободят незаслужено задържаното лице и не спрат да тормозят сръбския народ, това ще провокира реакция от всички сърби . "

Те продължиха в изказване, че това няма да бъде " някакво предизвестие ", а по-скоро въстание против това, което те назовават " репресиите против почтени жители " на премиера Албин Курти.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в неделя упрекна държавното управление на Косово, че основава нова рецесия и желае да " избегне отговорностите ", които е поело по време на разговора, подпомаган от Европейски Съюз.

" Това е същински знак за ясното им желание, че не желаят мир и че се пробват да избегнат отговорностите, които поеха в Охрид, апропо... Много ясно е, че на хоризонта е остаряла обстановка и нова рецесия , провокирана от Прищина ", сподели Дачич.

Той прикани интернационалната общественост да " реагира незабавно " и " да спре Албин Курти ".

В ранните часове на неделя служители на реда бяха нападнати с взривно устройство в Северна Митровица , един от регионите с болшинство от сърби. От полицията оповестиха, че против тях е хвърлено устройство и се води следствие.

Новите вълнения и новите закани от Белград идват на фона на продължаващия разговор сред двете страни, подпомаган от Европейски Съюз , в опит за нормализиране на връзките. След едностранното оповестяване на самостоятелност на Косово през 2008 година, след войната от 1998-1999 година Сърбия продължава да отхвърля да го признае.

Разговорите са довели до устно съглашение от двете страни за нормализиране на връзките и анекс за това по какъв начин ще се ползват наредбите на съглашението.
 Сърбия и Косово реализираха прогрес в диалозите в Охрид
Сърбия и Косово реализираха прогрес в диалозите в Охрид

" Постигнахме единодушие по някои точки, не по всички. Това не е окончателната договорка ", сподели Вучич
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР