Сръбските граждани подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието на

...
Сръбските граждани подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието на
Коментари Харесай

Сръбските граждани подкрепиха конституционни промени в областта на правосъдието

Сръбските жители поддържаха конституционните промени в региона на правораздаването на референдума, извършен през вчерашния ден. Това разгласи президентът на страната  Александър Вучич в послание към нацията. При обработени над 97% от бюлетините  - повече от 60% са гласували  „ за “ измененията, които са свързани с избора на съдии и прокурори. Избирателната интензивност е била към 30%.

Гласуването беше в над 8000 изборни секции за изменение на най-висшия нормативен акт, който се отнася извънредно до правосъдната власт.

Най-важните новости са смяната в метода на избор на съдии и прокурори - те към този момент няма да се избират от Народното събрание, а от висшите правосъден и прокурорски съвет. Членовете на тези органи също ще бъдат избирани по новата процедура.

Референдумът е авансово изискване за промените в процеса на евроинтеграция. Те би трябвало да обезпечат самостоятелност на правосъдната система, което е едно от изискванията за промяната в региона на върховенството на правото, които забавиха Сърбия в досегашния преговорен развой по пътя към европейска интеграция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР