Сръбската православна църква (СПЦ) и Българската православна църква (БПЦ) са

...
Сръбската православна църква (СПЦ) и Българската православна църква (БПЦ) са
Коментари Харесай

Сръбската църква нападна Българската заради Македонската

Сръбската православна черква (СПЦ) и Българската православна черква (БПЦ) са си разменили писма по отношение на самодейността на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), която потърси признание на автокефалността си от България. Специализираният уебсайт Religija.mk е получил копие от текста, изпратен от сръбския патриарх Ириней до българския патриарх Неофит, осведоми Фокус.

Писмото стартира с припомнянето, че СПЦ е приела с огромна угриженост писмото от 14 декември 2017 година, в което Синодът на БПЦ осведоми сръбските владици за самодейността.

В текста, оповестен извънредно от уеб страницата, Ириней употребява обидни думи към МПЦ-ОА. От него може доста елементарно да се заключи какво е отношението сръбските архиереи към македонските владици и МПЦ-ОА, само че и към Македония, която се загатва с краткотрайно си име в тескта – БЮРМ.

Същевременно посредством писмото Ириней намерено заплашва българския патриарх Неофит, че подхванатите стъпки на БПЦ може да се отразят отрицателно на двустранните връзки.

„ Ние сме не по-малко сюрпризирани от решението на Вашия Светия синод, че Българският патриарх е „ изцяло наясно за заветен дълг ", откакто „ Македонската православна черква признава БПЦ Майка-Църква ". Не се съмняваме в искреността на Вашата декларация, че „ Българската патриаршия в никакъв случай не е била безразлична към страданията на Македонската православна черква ", а по сходен метод, следвайки нашата лична съвест и обвързване към Църквата, ние би трябвало да Ви напомним, че сте избрали неканоничен метод за лекуване на страховитите рани на Тялото Христово с интервенция във вътрешните работи на друга сестринска черква - Сръбската православна черква, и с нарушение на всеправославния консенсус във връзка със скопската схима, консенсус, с който и Вие сте съгласили преди повече от половин век. Представете си по какъв начин бихте се чувствали Вие и по какъв начин биха реаиграли, в случай че някоя православна черква, може и Сръбската православна черква, във време на огромна рецесия поради схизма във Вашата черква, реши, без да Ви попита и без да почита Вашата каноничната пълномощия, да съобщи, че се усеща призвана да помогне на българските схизматици да получат, без смирение и без никакво преразглеждане на тяхното схизматично „ кредо ", на техния естествен каноничен статут, и че има право да „ посредничи " въз основа на обстоятелството, че схизматичната черква е подготвена да признае една от православните църкви - да вземем за пример Сръбската православна черква, за своя Майка-Църква (като майките не могат да се избират!)? ", се споделя в писмото, показано от редакцията.

В продължение на писмото Сръбският патриарх споделя историята на СПЦ за църковния спор с Македония, наричайки случая „ схизма на Православната черква в Македония, породена от насила и решение на комунистическата власт ", по-късно в същото писмо Синодът загатва Македония като БЮРМ.

„ Майчинската грижа на Сръбската православна черква, любовта към положителния и благоверен правилен народ на Бившата югославска република Македония, се вижда в дългогодишните старания да се преодолее схизмата и да се откри наново мечтаното църковно единение. Постигнатото решение - съглашението от Ниш от 17 май 2002 година, гарантираше необятната автономност на Православната черква в БЮРМ, оставяйки „ окончателното решение за бъдещия всеправославен събор съгласно признатия каноничен ред на Православната черква ". Схизматиците, под натиска на политическите фактори в БЮРМ, отхвърлиха подписания контракт, се споделя още в писмото на Сръбския патриарх до България.

„ Ваше Светейшество, бихме желали с това да Ви предупредим, че поддръжката на Българската православна черква за схизматиците от Бившата югославска република Македония, под претекст, че те се обръщат към Българската патриаршия като „ своя Майка-Църква ", може единствено да навреди на връзките ни и на единството на православната общественост като цяло.

Затова пожелаваме от Вас да изтеглите решението на Светия Синод на Вашата черква, с цел да не бъде признато решение, което би имало невиждани последствия за бъдещите връзки на нашите две църкви. С вярата, че Вие, с цялостно схващане за Вашата отговорност, ще оттеглите неканоничното решение,

Ви желаем всичко положително. Прилагаме къс разбор на Вашата неблагословена самодейност от църковна и канонична позиция ", се споделя в края на писмото, изпратено на 17 април 2018 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР