Спускаемата мисия на НАСА “ИнСайт изпълни най-важната стъпка след успешното

...
Спускаемата мисия на НАСА “ИнСайт изпълни най-важната стъпка след успешното
Коментари Харесай

ИнСайт разгърна слънчевите си панели след кацането и засне ясно изображение на марсианския пейзаж!

Спускаемата задача на НАСА “ИнСайт ” извърши най-важната стъпка след сполучливото кацане нощес – разгръщането на слънчевите панели. Без тях няма по какъв начин бордовите акумулатори да бъдат презаредени. 

“Екипът на “ИнСайт ” ще може да си почине по-леко тази нощ, откакто в този момент знаем, че слънчевите панели са разгърнати и презареждат батериите ”, заяви ръководителят на плана Том Хофман от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. “Това бе един дълъг ден за екипа. Но от на следващия ден стартира трогателен нов стадий за “ИнСайт ”: дейностите на повърхността и началото на разгръщането на инструментите ”.

“ИнСайт ” е екипирана с два слънчеви панела, всеки с диаметър 2.2 метра. Панелите могат да обезпечават сред 600 и 700 вата електрическа енергия всеки ден, в който небето е ясно. На Марс постоянно има пясъчни бури, които от време на време затрупват спускаемите задачи с прахуляк, само че даже и при замърсяване се чака панелите да обезпечават сред 200 и 300 вата на ден. Дизайнът на панелите е взаимстван от този на задачата на НАСА “Феникс ”, която учеше полярните области на Марс през 2008-ма година. Очакваме  “ИнСайт ” да работи в продължение на най-малко една цялостна марсианска година, което се равнява на две земни години.

Междувременно спускаемата задача снима първото си ясно изображение на околния пейзаж. През идващите няколко дни “ИнСайт ” ще разгърне роботизираната си ръка и ще снима още детайлни снимки на повърхността, с цел да могат инженерите да решат къде да нареждат научните принадлежности. Ще отнеме сред два и три месеца преди тези принадлежности да се разпрострат изцяло и да изпратят данни за вътрешната конструкция на Марс. Но в това време задачата ще задейства метеорологичните си датчици и магнетометъра, с цел да получи детайлна информация за  изискванията на мястото на кацане – равнината Елизиум. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР