Спри робо полицията - българска кампания с това мото започна

...
Спри робо полицията - българска кампания с това мото започна
Коментари Харесай

БГ кампания иска да спре робо полиция и филтрите в нета, които Европа ще ни наложи

" Спри робо полицията " - българска акция с това мото стартира битка против противоречивия член 13 от директивата на Европейския парламент за единия дигитален пазар.

Въпросната инструкция се приготвя отдавна, а разногласията за член 13 в нея започнаха от самото ѝ оповестяване.

Според член 13 в директивата Европейски Съюз възнамерява да вкара автоматизирано пречистване на информацията, споделяна от консуматори, в името на авторското право и неговата отбрана.

У нас няколко организации надигнаха глас против приемането на сходни промени в европейското законодателство.

Тази седмица в Българска телеграфна агенция бе показана и акцията " Спри робо полицията " - в нея влизат разнообразни организации, адвокати и НПО-та. Част от тях са: Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", Уикипедия , Фото Форум , УНИБИТ , Интернет общество - България, БХК , Българската асоциация на самостоятелните художници и аниматори , " Дибла " и други.

Филтрирането на наличие, планувано в Член 13, ще бъде автоматизирано ръководено от логаритми. Алгоритмите за пречистване на информация ще станат част от нашия живот. Ето какво ни чака в случай че член 13 бъде признат:

- Роботи ще вземат решение какво може и какво не може да бъде споделяно от нас. Те нямат възприятие за комизъм, подигравка или пък колорит. Те не разграничават правомерната приложимост на непознати авторски творби от пиратството – те просто ще трият.

- Роботите не схващат по кое време наличието е употребявано правомерно за задачите на цитата, разбора, рецензията или с просветителна цел, по силата на лицензи или в ремикси.

- Роботи ще наблюдават нашите дейности в интернет и ще ги цензурират.

- Роботите ще лимитират достъпа ни до познание.

- Роботите ще сложат завършек на отворения интернет без цензура, който Европа до този миг познаваше.

Опасения против тази инструкция и въпросния член 13-ти не тормозят само хора от нашите географски ширини.

В началото на 2018-та година шестима евродепутати от всички огромни парламентарни групи от Европейския парламент започнаха акция " Да спрем машината за цензура ", визирайки директивата.

Основните терзания са, че налагането на сходна дестилация ще убие бизнеса и започващите компании, които мъчно биха си разрешили сходна технология.

Елементарните свободи на шерване и връзка също се нарушават. Същите технологии се употребяват от редица страни за цензура. Веднъж съществуваща, би имало риск от корист с инфраструктурата.

В уеб страницата Article13.bg можете да подкрепите и отвореното писмо на организациите, с което те сигнализират българските управляващи за заплахите от приемането на сходни регламенти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР