Спортният министър Красен Кралев очаква ремонтът на Зимния дворец в

...
Спортният министър Красен Кралев очаква ремонтът на Зимния дворец в
Коментари Харесай

Кралев очаква ремонтът на Зимния дворец да приключи до март

Спортният министър Красен Кралев чака ремонтът на Зимния замък в София да завърши в границите на шест месеца. Той разгласи, че ремонтните действия би трябвало да стартират до края на месец септември.

Кралев още веднъж уточни, че графикът е координиран с Българската федерация по кънки, Българската федерация по хокей на лед и всички спортни клубове в столицата, които организират подготвителен развой на спортния обект.

По думите му анализите и констатациите, отразени в отчет на общинската комисия за инспекция и надзор по спазването на инженерните и механически условия на спортните обекти, оборудването е " много амортизирано и в незадоволително положение ". Кралев обаче увери, че " няма заплаха нито за трениращи, нито за работещите там, тъй като инсталациите се поддържат ".

" Всички уреди действат. Поддържат се от способен екип и експерти. Спортният обект семейства и е в положение да приема и отсега нататък подготвителни спортни стратегии от календара на ледените спортове у нас, както и да бъде хазаин на огромни интернационалните шампионати ", сподели Кралев по време на парламентарния надзор в петък.

Спортният министър още веднъж акцентира на това, че постройката и залите й не са били предмет на сериозна реорганизация от построяването си в средата на 80-те години на предишния век. Прогнозната стойност на ремонта е 4 милиона лв..

 Кралев чака ремонтът на Зимния замък да завърши до март
© ММС

" Ремонтът ще включва въвеждане на енергоефективни ограничения посредством контракт за обезпечен резултат и строително-монтажни действия по главната и подготвителната зала на двореца. Климатичната и отоплителната апаратура на Зимния замък е с голяма загуба на сила. Покривната част не е топлоизолирана. Разходите за обикновено действие на спортния комплекс са обилни. В осъществяването на енергоефективните ограничения се плануват топлоизолация, ремонт на покрива, замяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и замяна на осветлението с енергоефективни ", изясни Кралев.

" Климатичната системата също ще бъде осъвременена, като се построи нова с опция за бързо и дейно стопляне и изстудяване на залата. Ще бъде изработен ремонт на ледената пързалка и мантинелите в сходство с условията за сигурност на състезателите по шорттрек и хокей. В рамките на ремонта ще бъдат актуализирани и съблекалните, фоайето и коридорите към главната и дребната зала на Зимния замък ", сподели още спортният министър.

Той добави, че за по-мащабен ремонт ще може да се мисли едвам тогава, когато теренът бъде трансфериран в дейните на спортното министерство. " За земята сме в интензивни диалози още от предния мандат. Решението е в ръцете на регионалната администрация. Имаме съгласие с министерство на образованието да трансферира земята към ММС, с цел да може едвам тогава да се плануват към този момент и по-сериозни ремонтни действия, свързани със Зимния замък ", приключи Кралев.

 Кралев чака ремонтът на Зимния замък да завърши до март
© LAP.bg

През 2016 година министър Кралев разгласи, че вместо плануваните в предишното огромни реконструкции ще се направи ремонт, с цел да бъде пригодено оборудването за подготвителен център.

" Тъй като не считаме провеждането на интернационалните надпревари за приоритет на страната, приготвяме ново задание за осъществяване на ремонт, който да приведе залата в подготвеност за осъществяване на тренировки и надпревари от държавния календар ", сподели тогава министърът.

По времето на кабинета " Орешарски " тогавашният състезателен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за реконструкцията на Зимния замък за 50 милиона лв., а за реализатор беше определен консорциум с водеща компания " Главболгарстрой ".

Поръчката беше спряна на финалния стадий от служебния състезателен министър Евгения Раданова през 2014 година Впоследствие екипът на Кралев довърши правосъдната борба за анулацията й. През април 2015 година Върховният административен съд дефинитивно постави завършек на сагата.

 Кралев чака ремонтът на Зимния замък да завърши до март
© ММС

След половин година закъснение и по-точно формулиране на заданието държавната компания " Академика 2001 ", която стопанисва обекта, пусна нова процедура за 35 милиона лв.. Това беше сумата, отпусната за ремонт от държавното управление на Орешарски.

Този път поръчката беше анулирана още на стадий подаване на предложения по категорично гледище на Бойко Борисов, откакто министър председателят бил осведомен, че някои от неуместните в този миг компании като " Джи Пи груп " и " Водстрой 98 " са показали интерес.

Като претекст за прекратяването на поръчката " Академика 2011 ", чийто принципал е спортното министерство, разгласи непредоставени документи за обследването за енергийна успеваемост на залата, която се намира в Студентски град.

Само месец по-късно кабинетът трансферира парите за Зимния замък за реорганизация на зала " Арена Бургас ". Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с присъединяване на същата тази " Водстрой 98 ", свързвана с депутата Делян Пеевски.

Наскоро Кралев сподели, че имал уверението, че " Арена Бургас " ще е подготвена до година и половина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР