Спортът често ражда герои. В тази история, обаче, атлетите придават

...
Спортът често ражда герои. В тази история, обаче, атлетите придават
Коментари Харесай

Да преодоляваш граници: как атлетите ни от Спешъл олимпикс спечелиха сребро на Световните игри в Берлин

Спортът постоянно ражда герои. В тази история, обаче, спортистите придават доста повече добавена стойност на спорта единствено поради присъединяване си. Тук медалите не са най-важното нещо. Или резултатът, или победата… Успехът идва единствено от обстоятелството, че младежи, които имат интелектуални усложнения превъзмогват всевъзможни проблеми и трудности и потвърждават, че всичко е допустимо.

Тази седмица българският тима се завърна с 19 медала от Световните игри на Спешъл олимпикс, които се организираха от 17-ти до 25-ти юни в Берлин, Германия. Участвахме с 39 спортисти и техните сътрудници в 9 спорта. В най-мащабното спортно събитие за хора с интелектуални усложнения имаше представители от 190 страни, а броят на доброволците този път бе въодушевяващ – 11 000!

Движението Спешъл Олимпикс е основано през 1968 година от Юнис Кенеди Шрайвър и прието от Международния олимпийкси комитет (МОК) за богатството на повече от 4,2 милиона души с интелектуални усложнения. Има надпревари в 32 олимпийски спорта.

В България Спешъл Олимпикс започва своята стратегия през 1994 година, а след известно спиране е възобновена през 2003 година

Тази година в Берлин стигнахме до 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови оценки. Сребро завоювахме в баскетболният шампионат 5х5.

SafeNews.bg се срещна с един от треньорите на тима Тина Димитрова, която показа страстите, които са изпитали на немска земя.

„ Беше ужасно! Всички се показаха доста добре. Младите девойки и момчета от НСА демонстрираха неповторимо отношение към спортистите и те си ги обичаха като семейство “,

показва Димитрова. Тя е един от тримата експерти, които работи в баскетболния тим. Другите двама са Марияна Борукова и Иван Иванов.

 Снимки: Личен списък

Отборът ни бе формиран от спортисти със интелектуални усложнения и техните сътрудници – момчета и девойки от Национална спортна академия „ Васил Левски “. Тази концепция за първи път е осъществена като част от Игрите.

„ В Берлин организацията бе извънредно добра и по нищо не са отстъпваше на Летни или Зимни олимпийските игри. Но всичко стартира по малко по-различен метод. Различни делегации гостувахме на разнообразни градове в Германия преди самите игри, като пред подготовка за олимпийските игри. Това беше ужасно и доста вълнуващо. Нашата делегация беше настанена в Кил. Това е град на север до Балтийско море. Хората ни посрещнаха доста топло. Настаниха ни в доста добър хотел, сътвориха доста положителни условия за тренировки на всички типове спорт “,

споделя Димитрова.

 Снимки: Личен списък

Следва нещо като подготовка за тимовете, в която се дефинира равнището им. България изиграва шест мача преди старта на Спешъл олимпикс. След това печели групата си единствено с победи и стига до сребърните медали след оспорван край.

„ Нямахме безусловно никакви усложнения по време на целия престой. Тези спортисти, тези деца са същински герои. Ставахме в 5:30 ч. Подготвяхме ги, закусвахме. Всеки потегля по разпределените задания, тренира или играе мачове, поддържаме другите тимове, когато това е допустимо. Прибирахме се късно вечер. И през цялото това време нито един спортист от българската делегация не се оплака, не сподели, че е изтощен и че не желае. Оценяват всяко нещо и са удовлетворени на всичко, което им се даде. “

Според Димитрова сходно присъединяване доста оказва помощ за самочувствието и самоувереността на тези младежи, и те става даже по независими.

„ Това събития е направено за тях и в действителност желая да изкажа своята признателност – първо, към Спешъл Олимпикс България и по-късно към интернационалната организация, че са създали тези игри. И по този начин дават опция на тези хора да бъдат равни, да взе участие на равни начало, тъй като всичко – от откриването до закриването беше като на Олимпийски игри. “

 Снимки: Личен списък

Работата с спортисти с умствени усложнения е персонална идея за Тина Димитрова. Тя е дълготраен баскетболен треньор, а нейните две деца – Екатерина и Димитър, са едни от най-успешните родни баскетболисти в последните години и състезатели с мачове за мъжкия и женския народен тим. Насочва се на тази активност инцидентно, до момента в който работи в Италия.

„ За мен това не е работа, а наслаждение. Не работя по планове, а това е персонална идея “, показва експертът.

Димитрова живее и работи в Пловдив. Признава, че финансово и морално ѝ оказват помощ нейни близки, които не желаят да се обявяват. Тя се надява, че повече фамилии на деца с интелектуални усложнения ще се насочат към спорта и най-малко ще опитат. Това ще ускори равнището на България в тези дисциплини.

Всеки, който има интерес или предпочитание да помогне на спортистите със специфични потребности, може да се свърже с на телефон: 0885541575.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР