Споровете около строителството в Пирин продължават. Природозащитници и общинската управа

...
Споровете около строителството в Пирин продължават. Природозащитници и общинската управа
Коментари Харесай

Споровете около строителството в Пирин продължават

Споровете към строителството в Пирин не престават. Природозащитници и общинската администрация на Банско са на двата полюса във връзка с идно строителство в курорта.

Противници и поддръжници на втората кабинка в Банско излизат на митинг в центъра на София в деня на откриването на европредседателството – 11 януари.

Според „ Зелените” следва строителен взрив и нови 40 хиляди кревати. А съгласно локалните това не дава отговор на истината.

Поводът за опасенията на екозащитниците е решението на районната екоинспекция да се направи екологична оценка на Плана за регулация и застрояване на 8 квартала в Банско.

„ Това са 40 хиляди нови евентуални гости, които ще би трябвало да си търсят някакво занятие. Включително и ще би трябвало да търсят метод да стигнат до територията на парка и да вършат нещо вътре, което значи и доста влияние и би трябвало да се търсят способи стопански това да е преференциално, което няма по какъв начин да се случи това. Просто следващият заможен балон”, твърди екологът Андрей Ковачев.

Според кмета на Банско Георги Икономов задачата на този план е да се урегулират застроени към този момент парцели, а не да се строят нови здания.

Естествено, че не става въпрос за 40 000 нови кревати, това е неуместно изказване, споделя Икономов.
Според показаната карта неусвоената територия е единствено 380 декара. А съгласно природозащитниците ще бъдат застроени цели 1300 декара.

Едните настояват, че втората кабина ще докара до екологична злополука. А другите, че това е единственият вид за развиване на района.

Ако не се чака на опашка просто ще смажем конкуренцията, може би това е задачата и на някои от въпросните организации, поддържат непознати забавни, разяснява Георги Думанов, хотелиер и общински консултант.

Общината твърди, че от 2012 година до в този момент са издадени едвам 18 позволения за строителство във въпросните квартали – 9 къщи, постройка с жилища, 6 търговски обекта и 3 спортни уреди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР