Спорове за рекорда за дълголетие на французойката Жана Калман, която

...
Спорове за рекорда за дълголетие на французойката Жана Калман, която
Коментари Харесай

Учени обориха твърдението, че Жана Калман не е рекордьорка по дълголетие

Спорове за върха за дългоденствие на французойката Жана Калман, която умря на 122-годишна възраст през 1997 година, породиха още веднъж, откакто проучване на френски и швейцарски учени отхвърли хипотезата на съветски експерти, че става въпрос за машинация, съобщи Франс прес.

Твърдението, че французойката, която се прочу в края на 20-и век с необикновеното си дългоденствие, не е Жана Калман, а единствената й щерка Ивон, която си присвоила самоличността й през 1934 година, е лишено от учредения, обявиха създателите на проучването. То е основано върху нови документи и математически модели, предава Българска телеграфна агенция.

Според Жан-Мари Робин от Френския институт за опазване на здравето и медицински проучвания и доктор Франсоа Ерман от Университетската болница в Женева, това е " доктрина на заговора ". Сред създателите на новото проучване са също доктор Мишел Алар и епидемиологът Бернар Жьон.

Руските експерти обаче поддържат версията си, твърдейки, че скоро ще отговорят на обявата на френските и швейцарските учени, с цел да потвърдят, че е несериозна и съдържа доста пропуски и неточности.

В края на 2018 година геронтологът Валерий Новоселов и математикът Николай Зак провокираха сензация, като обявиха, че умрялата през 1997 година стара дама в действителност е дъщерята на Жана Калман - Ивон. Тя умряла на 99-годишна възраст и 63 години употребила самоличността на майка си, с цел да избегне заплащане на налог завещание.

Новоселов в този момент съобщи, че френските и швейцарските учени приписват неточности на международната научна общественост и целия свят, с цел да не се откажат от резултатите от предходните си проучвания.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Gerontology. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР