Спорове, 4-часов дебат и наказание за депутат белязаха днешния парламентарен

...
Спорове, 4-часов дебат и наказание за депутат белязаха днешния парламентарен
Коментари Харесай

След спорове и дълъг дебат депутатите избраха само името на законопроекта за промени в Изборния кодекс

Спорове, 4-часов спор и наказване за народен представител белязаха днешния парламентарен ден, отдаден на разискването на измененията в Изборния кодекс. 

Част от предложенията, които влязоха за обсъждане в зала преди окончателното гласоподаване, пристигнаха от три от политическите партии в Народното събрание. От ГЕРБ предложиха да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се прави единствено зад заслон. Предложението на " Възраждане " е да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден. От  " Демократична България " искат широко наличен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и основаване на звено в Комисията, което да обслужва напълно въпросите, свързани с машинното гласоподаване.

Дебатите продължиха над четири часа, само че без необикновен прогрес и резултат, тъй като в крайта сметка Народното събрание одобри единствено заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс и по този начин и не стигна до гласоподаване на обособените оферти. От " Продължаваме промяната " се пробваха да осуетят разглеждането на Изборния кодекс и няколко пъти направиха оферти за отсрочване, само че те бяха несполучливи. За сметка на това още към обяд поради нарушение на реда в пленарната зала председателстващият съвещанието Йордан Цонев, остранявайки го от днешното съвещание на Народното събрание. 

Николай Денков от " Продължаваме промяната "   предложи иронично заглавието на законопроекта да бъде  " Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс за обезпечаване на надзор върху вота на гласоподавателите от страна на партийните централи ". Той уточни, че става дума за партийните централи, които са внесли тези оферти и засяга Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и ГЕРБ-СДС.  

Денков засяга предлагането за премахването на електронните памети, предлагането, обвързвано с отхвърли да се направи запис в съответните изборни зали, отводът да се одобряват преброителните центрове, за да се избегнат проблемите в дребните изборни секции, както и желанието да се подпечатват машинните разписки, които, по думите му, вносителите били трансформирали в " хартиени бюлетини принудително ". Ето за какво Денков прикани депутатите да нарекат закона с " неговото същинско име " - " закон, даващ опция за надзор върху гласа на гласоподавателите ".  

" Този закон ще се трансформира в закон, допускащ извращения в изборния развой ", уточни Искрен Митев от Политическа партия , уточнявайки че цитира думи на служебния министър на правосъдието Крум Зарков в качеството му на народен представител от Българска социалистическа партия. Той попита представителите на Левицата защо в този момент вкарват този закон, чиято единствена цел, по думите на Митев, е да върнел Борисов на власт. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че при гласуването ще поддържат в този момент настоящите положения в Изборния кодекс - нужните заявки за откриване на изборните секции да останат 40, вместо предлаганите 100, както и да остане Общественият съвет към ЦИК. 

Радостин Василев от " Продължаваме Промяната " непосредствено подсети, че съществото на разногласието е дали да отдръпват предложенията за хартиената бюлетина след което атакува Десислава Атанасова с думите, че е била " привикана при падишаха предходната седмица ", който декларирал, че не бързал с измененията. Десислава Атанасова му отговори с думите: " аз падишах нямам, нито цар, не всички са управляеми, господин Василев, само че се замислете за какво въобще ви идва мислено, че някой някого може да ръководи ", сподели Атанасова. 

" Този Изборен кодекс има потребност от смяна поради доверието. Безспорен факт е, че една част от българските жители не отидоха да гласоподават от терзанието дали ще се оправят с машините, сподели той. Промените са нужни и с цел да се отстрани субективният фактор при броенето на гласовете - огромният брой недействителни гласове и огромният брой ремонти в протоколите на секционните изборни комисии ", уточни водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. 

" Машинното гласоподаване е извънреден триумф. Хората могат да разчитат дебата в залата като предпочитание за връщане на старите практики ", сподели Мартин Димитров от " Демократична България ". Според него, дискусията би трябвало да се завърти към това по какъв начин да се направи машинният избор още по-сигурен и по-прозрачен. 

Колежката му Надежда Йорданова от " Демократична България " пък коментира  името на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.  " Това, което сега обсъждаме, в действителност би трябвало да се наименува " Закон за разрушаването на доверието в изборния развой ", уточни Йорданова.  

Александър Николов от " Български напредък "   означи, че в обществото няма консенсус по въпроса с връщането към смесеното гласоподаване. " Защо в този момент е толкоз неотложно да се трансформира Изборния кодекс? На избори ли отиваме, сътрудници? Ако това е по този начин, това значи че този парламент е " мъртвороден " и няма право да трансформира изборните правила ", разяснява депутатът. 

В края на съвещанието залата беше " взривена " от изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова , която упрекна предходните си съдружни сътрудници, че употребяват Изборния кодекс като ултиматум за това дали ще има държавно управление, след което последва директен вербален конфликт със съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев.

" За " Продължаваме промяната " въпросът за Изборния кодекс се трансформира във въпрос за сигурността в идващите години и беше подложен ултиматум за сформиране на държавно управление. Основата за сформиране на държавно управление не е към този момент промяната на Иван Гешев, нова КПКОНПИ, а измененията в Изборния кодекс. Защо? ", обърна се Корнелия Нинова към някогашните си сътрудници в ръководството и попита къде е липсващ общественият и антикорупционният акцент.

Нинова напомни, че в предишния парламент, когато били сътрудници с Политическа партия и Демократична България, от Българска социалистическа партия внесли същия законопроект, като тогава нямало  " никаква истерична реакция от тяхна страна ". Тя описа, че е сложила въпроса пред тогавашния министър председател Кирил Петков на Министерски съвет, попитала е и тогавашния министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ дали има теоретична опция да се манипулират машините и отговорът му бил " Да ". Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че по закон нямат право да си изтеглят законопроект, когато той е минал на второ четене в комисия, това може да стане единствено с общо решение на Народното събрание. 

Последва отговор на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.  " Госпожо Нинова, вие имахте късмет да извършите Българска социалистическа партия една съвременна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, само че госпожо Нинова, в случай че си вършим цитати кой какво е споделил, Вие доста добре знаете, в тази постройка някой сподели: " Ще гласоподавам с Движение за права и свободи и с ГЕРБ, и даже с дявола, в случай че това ще ми донесе 15 още депутата ", сподели Петков. Нинова обаче отхвърли да е произнасяла тези думи. 

" Шест години някой се пробва да ни овладее партията и не е съумял, недейте и вие, дилетанти сте в тази тенденция ", отвърна Нинова.

" Не ни интересува какви вътрешни процеси има в Българска социалистическа партия, всеки, който изрази друго мнение, му взимате главата ", обърна се съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев към Корнелия Нинова.  

В разногласието се намеси и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова , възмутена от изказвания на Петков и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са причина за корупция и подсети, че и съгласно в този момент настоящия Изобрния кодекс в секциите с под 300 гласоподаватели се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. 

" Тези процедури в днешния парламентарен ден доведоха до това Народното събрание да не може да одобри единственото несъмнено нещо - точно наименованието на законопроекта. Целият ден посветихме на тези безплодни процедури ", разяснява в края на заседанието  зам.-председателят на Народното събрание Росен Желязков.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР