Според военни експерти България ще бъде една от страните, които

...
Според военни експерти България ще бъде една от страните, които
Коментари Харесай

Военни експерти: При авария на Запорожката АЕЦ, България ще е сред засегнатите страни

Според военни специалисти България ще бъде една от страните, които ще бъдат наранени при сериозна повреда в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщи през днешния ден почитан съветски посланик, представен от ТАСС.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6598
Пред телевизия " Русия-24 " непрекъснатият представител на Русия при интернационалните организации във Виена Михаил Улянов цитира военни специалисти, че при възможна сериозна повреда на тази АЕЦ ще има 5500-километрова зона на радиационно поразяване, като ще бъдат наранени Донбас, огромна част от Украйна, елементи от Русия, а също Абхазия, Румъния, България и Турция. 

Москва и Киев се упрекват взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Най-голяма атомна електроцентрала в Европа е окупирана от Русия.

Михаил Улянов изрази очакване генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси да показа отчет за обстановката към Запорожката АЕЦ пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

По-рано през днешния ден съветският първи заместител непрекъснат представител при Организация на обединените нации Дмитрий Полянски удостовери, че Съветът за сигурност ще се събере на следващия ден на съвещание по въпроса.

За да има ревизия на МААЕ в Запорожката АЕЦ, украинската войска би трябвало да приключи обстрела против нея и да не основава спънки, съобщи Михаил Улянов, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му към този момент украинската страна " не е дала и най-малки учредения да се счита, че Киев приветства такава задача, а по-скоро противоположното ".

На особено съвещание във Виена на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) Европейският съюз обаче осъди военните дейности на Русия към Запорожката АЕЦ и я прикани да съобщи неотложно на Украйна контрола върху централата, заяви организация Укринформ.

Настояваме също по този начин Москва да " се въздържа от каквито и да било дейности, които заплашват сигурността " на Запорожката АЕЦ, се споделя още в изказването. Европейски Съюз също по този начин означи, че на наблюдаващите от МААЕ би трябвало да бъде възложен свободен и безграничен достъп до следената от Русия атомна централа, с цел да ревизират сигурността и надеждността на нейната работа.

Представители на МААЕ не могат да посетят Запорожката АЕЦ от началото на войната преди повече от пет месеца, отбелязва Укринформ. ТАСС напомня, че на 3 юни Русия и МААЕ са съгласували маршрута и графика на работата на група инспектори в Запорожката АЕЦ под персоналното управление на Гроси. Руското министерство на външните работи обаче съобщи след това, че тази ревизия е била осуетена в последния миг от департамента по сигурността към Секретариата на Организация на обединените нации.

Запорожката АЕЦ бе завладяна от съветските въоръжени сили на 4 март, напомня Укринформ. В централата в този момент има 500 съветски военни.

На 6 август украинското разузнаване удостовери, че съветската войска е минирала енергоблоковете на Запорожката АЕЦ, отбелязва Укринформ.

Днес Улянов окачестви като " следващи неистини " и " примитивна агитация " изказванията на Украйна, че Русия е минирала електроцентралата, и при потребност ще я взриви, съобщи ТАСС.

Вчера съветските въоръжени сили започнаха да конфигурират система за противовъздушна защита в Запорожката АЕЦ, откакто обстрел на централата провокира безпокойства за нейната сигурност, заяви ДПА.

Системите за противовъздушна защита на електроцентралата се укрепват, сподели пред съветската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки.

Той съобщи, че сега Запорожката АЕЦ работи обикновено, а електропроводите и развалените реакторни блокове са ремонтирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР