Според Устава на ООН подпомагането на една държава, подложена на

...
Според Устава на ООН подпомагането на една държава, подложена на
Коментари Харесай

Татяна Ваксберг: Фалшив е аргументът, че няма да дадем оръжие, защото ще станем страна във войната

" Според Устава на Организация на обединените нации подпомагането на една страна, подложена на експанзия, тоест на закононарушение против мира, не съставлява замесване на съответната страна във война. В България, за жалост, този диалог беше преместен, изключително мощно през последните седмици, когато представители на " Възраждане ", Българска социалистическа партия - в лицето на Корнелия Нинова, президентът Румен Радев твърдяха, че България не би трябвало да оказва военна помощ на Украйна, защото, в случай че го направи, тя би била на собствен ред въвлечена във война, което плаши хората. Това се назовава замяна на тезата, замяна на аргумента. България може да даде или да не даде военна помощ, това е напълно нейно решение, само че това, което не би следвало да прави, е да аргументира това с подправен мотив. Аргументът, че няма да дадем оръжие, тъй като ще станем страна във войната, е подправен ".     

Това сподели пред БНР журналистката от " Свободна Европа " Татяна Ваксберг.

По думите ѝ поддръжка за дейностите на Международния углавен съд съществува още от първите седмици на войната на Русия в Украйна:

" Няма цивилизована страна, която да не е подкрепила апела да бъде разследвано протичащото се в Украйна и осъдено със правосъдни средства ".

Татяна Ваксберг акцентира, че не само Международният углавен съд, а и 10 страни, без да броим в тях Украйна, също са почнали следствия за възможни военни закононарушения . Те са Полша, Германия,  Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария.  

" Тези 10 страни ползват нещо, което би могло да приложи и България, в случай че беше развила този инструментариум за търсене на сходна отговорност. Ако се проверява закононарушение против човечеството, военно закононарушение и геноцид, тези закононарушения се считат за ориентирани против всеки един от нас - това е философията, която лежи в основата на това разбиране. Тази философия разрешава на една страна да завежда дело за тези закононарушения даже в случай, че няма нейни жители, които да вземат участие в възможното закононарушение, нито пък закононарушението да е осъществено на нейна територия ", изясни журналистката. 

Разследване стартира и Организация на обединените нации , посочи тя и посочи, че по този метод преди 30-ина години са били направени първите стъпки за определяне на изключителни трибунали:

" Трибуналите за закононарушения, осъществени в Руанда и в някогашна Югославия, бяха основани, като стъпиха върху едно сходно следствие, осъществено от Организация на обединените нации ".

Според журналистката  за това, което се случва в Украйна, може да бъде основано изключително съдилище.

Интервюто на Георги Марков с Татяна Ваксберг в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР