Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат

...
Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат
Коментари Харесай

Каква е процедурата за избор на нов Патриарх

Според устава на Българската православна черква архиереите би трябвало да изберат в седемдневен период от гибелта на патриарха наместник-председател на синода, който ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да има следните качества:
да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;да е не по-млад от 50 години;да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години;да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред
Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески изборен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна черква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия 10 представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, определен от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един духовник и една монахиня, избрани от съответния епархийски митрополит; по един представител на междинните духовни учебни заведения, избрани от управленията им.

В момента съставът на Светия синод е понижен - с изключение на овдовелия патриаршески трон, няма определен и Сливенски митрополит след смърта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. Наместник на Сливенската епархия е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Ще затрудни ли пониженият състав на Светия Синод избора на нов патриарх?

Пред Българска национална телевизия игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор разяснява, че не вижда спънка изборът на Сливенски митрополит да бъде отсрочен до избора на нов Български патриарх. Той даде образец с Еладската архиепископия, която управлява православната черква в Гърция.

" В Еладската архиепископия, в гръцката черква - когато се случи гибел по едно и също време на патриарх и митрополит първо се избира патриарх, а по-късно - митрополит. При състояние, че Светият Синод е определил ръководещ Сливенската епархия и тя си има своите гласоподаватели, не мисля, че би било спънка да се избере първо българският патриарх и под председателството на новия патриарх да се премине към избор на Сливенски митрополит. Но тук е доста значимо отношението към сливенските гласоподаватели - би трябвало оттук нататък всичко, което вършим, да бъде в духа и буквата на устава на БПЦ, да не се провокират никакви кавги и църковният мир да не бъде обезпокоителен ", съобщи архимандрит Никанор.

Целия диалог с архимандрит Никанор вижте във видеото:

В по този начин създалата се обстановка Българската православна черква влиза в два паралелни избора и ще е мъчно да се откри положителният баланс, съобщи пред Българска национална телевизия доцент Костадин Нушев, учител в Богословския факултет на СУ " Свети Климент Охридски ".

" В момента, за жалост, и към момента заради неналичието на определен Сливенски митрополит, имаме определен наместник в лицето на Йоан. Това е рецесията, която може би трябваше да бъде избегната - да не се случи по този начин, че да нямаме определен митрополит и да влезе Българската православна черква в два паралелни избора. По-лесно щеше да бъде в този момент да имахме определен Сливенски митрополит, с цел да може да се концентрира вниманието върху този доста по-отговорен за църквата, за бъдещето на църквата и за цялата страна избор.

Това са две паралелни процедури. Има периоди, по които би трябвало да се подхващат дейности и ще бъде доста мъчно да се откри положителният баланс в решаването на тези две значими задания, а църквата не може дълго време да остане без лидер и нравствен глава, тъй че не би трябвало да се позволява рецесия, която да прераства в неустановеност и неустойчивост ", съобщи доцент Нушев.

Целия диалог с доцент Костадин Нушев вижте във видеото:


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР