Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим поднесе съболезнования на целия български

...
Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим поднесе съболезнования на целия български
Коментари Харесай

Митрополит Серафим: Приносът на Патриарх Неофит в историята на църквата и народа ни ще бъде неизлечим

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим сервира съболезнования на целия български народ. Изрази вяра, че православните християни ще запомнят Негово Светейшество с неговото умиротворено, само че също и високо одухотворено наличие, готовността му да помогне и утеши народа ни във всяка болежка и ще следва образеца, който той е давал през целия си земен живот за примирение, добра религия и самообладание. Неговият принос за българската черква и история ще бъде незабравим, добави още митрополит Серафим.

" Искам да изразя съболезнования към всички наши сънародници - българи и православни християни, които живеят в рамките на родината ни и отвън страната ни. Българския патриарх Неофит ще го запомним с едно извънредно наличие, което внесе, огромно умиротворяване, утешение в църковния ни живот, а и освен, със своя престиж и духовната си извисеност той беше различим като индивида или фактора, към който всички се обръщаха за търсене на помиряване и обединяване, даже и отвън църквата и от ръководещите на страната ни, политическите среди, с голямо почитание към него, изразено и от другите духовни общности в нашата страна ", сподели Неврокопският митрополит Серафим.

" Неговите персонални качества, които той с огромното си примирение, което е един от най-големите добродетели, които притежаваше дядо Неофит, не ставаха толкоз очевидни до момента в който беше жив, само че в този момент можем да приказваме доста по-спокойно за тях и би трябвало да бъдат изявени, тъй като той е човек на чистата и откровена религия, с извисена нематериалност и нравственост и в всемирен проект, само че и в смисъла на християнската нравственост, осланяща се на Евангелието, на думите на нашия Господ Иисус Христос, в действителност един облик Христов в нашето съвремие, който ни даде образец за примирение, дълготърпение, обич, откровена наслада, с която посрещаше всички с любов и откровена угриженост и отговорност, с която се отнасяше към персоналната болежка и проблемите на всеки един човек, за който му беше известно, че има такива, за църквата ни, като цяло, за българската и изобщо цялата православна черква, а и несъмнено, за народа и страната ни ", добави той.

" Такъв човек, с подобен темперамент не може да не бъде и ангелогласен сладкопеец на Бога и неговото прелестно пеене с красивия му баритонов глас, сякаш беше най-чистият израз на неговата смирена, само че величава нематериалност. С всички тези неща Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще остане вечно в паметта и сърцата на православния български народ. Въпреки че неговото удостоверение не беше доста дълго в границите на едно десетилетие, само че с образеца си, с обаянието на свещеник и български патриарх, ще остане вечно и неговият принос в историята на църквата и народа ни ще бъде неизцерим, безконечна да бъде паметта му! Бог да го упокои във селенията на праведните, да го одобри там, където са всички тези свети патриарси, архиереи и йерарси на светата ни черква. Да се любува на насладата и небесните богатства, които Господ е приготвил за всички, които го обичат, а ние пък имаме вяра, че той ще има безстрашие, поради търпението, което прояви, понасяйки дълги години страданията от множеството заболявания, които одобри като собствен кръст. Та с това си безстрашие ще ни помни, сигурен съм, уверен съм, ще го прави от цялото си сърце и душа, до момента в който беше жив и измежду нас, имаме вяра, че ще бъде измежду нас и със своите молебствия и покровителство пред Бога и дано Бог, още един път да се помолим, да упокои душата му. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР