Според традиционната китайска медицина част от меридианите завършват или започват

...
Според традиционната китайска медицина част от меридианите завършват или започват
Коментари Харесай

Редовният масаж на пръстите на ръката подобрява здравето

Според обичайна китайска медицина част от меридианите приключват или стартират на пръстите на ръката. Затова всеки един от тях е обвързван с избран вътрешен орган. Масажът на ръцете не изисква някакви специфични техники или условия, а единствено по няколко минути дневно и доста скоро ще забележите, че някои неразположения към този момент не ви безпокоят.

Кутрето

От двете страни на първата фаланга на кутрето се намират две акупунктурни точки – едната е обвързвана със сърцето (Шао-чун), а другата с тънките вътрешности (Шао-дзъ). Масажирайки този пръст ще насърчите работата на тези два органа, ще облекчите сърцетуптенето и главоболието.

Безименният пръст

Според теорията на обичайна китайска медицина меридианът на тройния радиатор минава през безименния пръст. Той не е обвързван с съответен орган, само че контролира и управлява разнообразни процеси в тялото. Масажът на безименния пръст подтиква кръвообращението, засилва виталната сила Ци, облекчава мигрената, болката в раменете и шията. Освен това успокоява нервите и усъвършенства настроението. В основата на нокътя на безименния пръст се намира акупунктурната точка Гуан-чун. Въздействието върху нея лекува главоболие, болки в очите, облекчава възпаленото гърло.

Средният пръст

Масажът на междинния пръст засилва кръвообращението и притока на кръв към органите, облекчава гаденето и световъртежа, усъвършенства съня. На върха на този пръст се намира акупунктурната точка Джун-чун, която е обвързвана с перикарда. Въздействието върху нея оказва помощ при загуба на схващане, инсулт, безпокойствие, главоболие, болки в сърцето.

Показалецът

Показалецът е обвързван с меридиана на дебелото черво, а в основата на нокътя му се намира акупунктурната точка Шан-ян. Масажът върху този пръст възстановява работата на стомашно-чревния тракт, засилва храносмилането, облекчава запека, чувството за тежест и болките в стомаха, форсира метаболизма.

Палецът

Според обичайна китайска медицина палецът е обвързван с белите дробове, а в основата на нокътя му се намира акупунктурната точка Шао-шан. Масажирайте този пръст при кашлица, висока температура, възпалено гърло. Тъй като естественото действие на сърцето е тясно обвързвано със положението на белите дробове, при аритмия и стягане в гърдите се предлага натоварен масаж на палеца.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР