Според статистиката, фамилията Хилтън притежава луксозни хотели на цели 6

...
Според статистиката, фамилията Хилтън притежава луксозни хотели на цели 6
Коментари Харесай

Ханой Хилтън – затворът за мъчения на Северен Виетнам

Според статистиката, семейството Хилтън има първокласни хотели на цели 6 континента. Фамилията е една от може би най-могъщите, а построяването на империята стартира някъде през 1919 година с желанието на Конрад Хилтън да пребори Голямата меланхолия, а по-късно да бере плодовете на своя труд. Развихрянето на азиатския пазар и по-конкретно в Северен Виетнам се забавя доста, само че някои американци още помнят своя престой в Ханой Хилтън. Местните поданици го познават като Хоа Ло и за тях това е добре оборудван затвор за мъчения, построен особено за американските военнопленници през Виетнамската война.

Днес в Ханой участва по този начин наречената Хилтън Опера. Наричат я опера, заради простата причина, че самата постройка наподобява на опера. Не би трябвало да бъркаме обаче събитията, Ханой Хилтън е съществувал малко по-рано и е посрещал американски бойци, луксът е бил някаква мистичност за гостите, които прекарали много години в изолираност, заспивайки на студените подове. Някои са имали опция да си приказват с плъхове. Години след войната пандизчиите ще бъдат освободени, а измежду тях ще участва и Джон МакКейн, който по-късно ще стане сенатор в Съединени американски щати. Мнозина обаче не съумяват да извоюват своята независимост. Повече от 114 военнопленника намират гибелта си.

 gettyimages-1219209590-594x594

Преди пандизът да получи своето първокласно име, французите употребявали постройката по същото предопределение – затвор с името La Maison Centrale. Името, което виетнамците дават е „ огнена пещ “. В края на XIX век жителите на пандиза са били към 600 виетнамски пандизчията. През 1954 година французите напущат зоната и повече от 2000 индивида стартират да живеят там. През 1965 година избухва войната и Съединени американски щати изпращат своите първи въоръжени сили. Когато стартират да се натрупат военнопленници, домакините най-сетне имат опция да употребяват постройката по предопределение. За повече от десетилетие, военните дейности се водят по въздух, вода и суша и повече от 700 боеца са хванати от врага.

Онези, които се изпращат в Ханой Хилтън са подложени на безчовечен мъчения. Освен строгия режим, множеството пленници били жигусвани с шилата, които французите оставили на потегляне. Оковите, които били предопределени в миналото за жителите на страната, в този момент успявали с тъга да стоят на китките на американците. Мнозина изгубили крайниците си точно заради обстоятелството, че оковите се впивали надълбоко в кожата. Без доста място за придвижване и даже тоалетна, хванатите чакали единствено паразитите, които да им вършат компания.

От време на време се появявали плъхове и хлебарки, които се хранят от слабите тела. Повечето прекарвали дни в седене върху личните си изпражнения. Други постоянно били бити и принуждавани да стоят върху стол с дни. Според някои оживели, боят се случвал нормално с юмруци, ремъци и други специфични принадлежности. Някои си спомнят съществуването на добре познатата кука на тавана на всяка килия. Въпросната служила доста добре за мъченията. Пленниците влизали и откакто ръцете и краката им се завързват, те застават като парче месо на куката. На избрани шпации от време, надзирателите се завръщат, с цел да стегнат още малко възелите.

Когато крайниците стартират да посиняват и да се подуват, тогава вероятно може да има събаряне от куката. Някои пандизчии си спомнят, че са изкарвали с дни върху куката. Когато МакКейн е свален над Ханой и по-късно се озовава в хотела за мъчения, здравната помощ е отказана. Дясното коляно и ръка са счупени по време на злополуката и едвам откакто откриват обстоятелството, че татко му е американски адмирал, трансформират доста отношението си към него. След като получава здравна помощ е изпратен в дребна килия, цялостна с комари и плъхове.

 gettyimages-76082461-594x594

След известно време наложително свалили гипса от крайниците му. Виетнам предложил независимост, само че МакКейн отказал, тъй като знаел, че ще се трансформира в инструмент на пропагандата. За тази смелост печели още повече мъчения, само че най-малко е измежду своите бойни приятели. Именно по време на престоя, косата му побелява вечно. Въпреки нечовешките условия и мъчения, бойците запазили добър военен дух и постоянно намирали метод, с който да ядосат своите мъчители. Лейтенант Боб Шумейкър забелязал по какъв начин негов другар постоянно изхвърлял кофата – пригодена за тоалетна – през прозореца и на малко парче от тоалетна хартия, което скрил сред тухлите на килията. То гласяло:

„ Добре пристигнал в Ханой Хилтън. Ако четеш тази записка, почеши си топките по този начин, като че ли се връщаш за следващ път тук. “

Повечето бойци разкрили бележката и години по-късно разпознали пандизчията – капитан от Военновъздушни сили на име Рон Сторз. Говоренето било неразрешено, само че те бързо измислили специфичен код, който работил с почукване. Виетнамците не го разбирали, а и виковете постоянно разрешавали да бъде затулен. С почукване по стените на килиите, те предупреждавали за идването на най-проклетите пазачи, обяснявали какво да се чака при разпита и постоянно помагали на останалите новодошли да не се пречупват.

 gettyimages-459800600-594x594

Много скоро виковете също почнали да се популяризират през стените. Шутът по стената означавал смях. Рон Блис от Военновъздушни сили обяснявал, че Хилтън постоянно звучал като гора цялостна с кълвачи. Когато Дентън е изваден пред камерите, с цел да приказва против войната и да поддържа пропагандата на Северен Виетнам, той с очи продължава да пуска един и същи код – изтезание. Така всички разбрали, че Ханой Хилтън въобще не е толкоз розов, колкото се показва. Дентън е по-късно награден с военноморски кръст за смелостта си.

Когато идва примирието през 1973 година към 591 американски пандизчията са пуснати на независимост. Някои бойци като МакКейн се завръщат, с цел да видят крепостта на мъченията, само че излиза наяве, че огромна част от пандиза е разрушена, с цел да направи място на жилищна постройка. Останките са преустроени в музей, който да пази тайната. Френската част на пандиза е непокътната, с цел да пази виетнамската история и даже може да бъде открита антична гилотина. Има единствено една стая, отдадена на американските пандизчии и версиите на домакините се отличават доста от тези на гостите. Повечето пандизчии остават другари и след войната и въпреки мъченията да са извънредно злокобни, множеството в никакъв случай не не помнят поддръжката, която е помогнала на всички за оцеляването им.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР