Според статистиката една от най-честите причини за теглене на потребителски

...
Според статистиката една от най-честите причини за теглене на потребителски
Коментари Харесай

Съвети за рефинансиране на кредит

Според статистиката една от най-честите аргументи за изтегляне на потребителски заеми, без значение дали от банка или небанкова институция, е опцията за рефинансиране на заем или няколко отговорности.

Какво е рефинансиране?

Рефинансирането по своята същина е подмяна на заем с различен, за реализиране на по-добри за клиента условия. Чрез рефинансирането може да се промени размерът, срокът и лихвеният % на заема.

Този метод е потребен, когато имате няколко заема за обслужване и желаете да ги обедините. В такива случаи посредством заеми за рефинансиране се понижава цената на новото обобщаващо обвързване по отношение на сумата от цените на обособените заеми.

До рефинансиране можете да прибегнете и когато желаете да получите по-изгодни условия по сегашен заем и го предоговорите с обслужващата институция. Тази алтернатива цели по-ниска рента, по-малки вноски, превалутиране и така нататък

Някои хора рефинансират, когато изпитват еднократно или от време на време усложнение с погасяването на вноски и теглят напълно нов заем, с който финансират или изплащат предварително съществуващия. Възможно е и просто този тип рефинансиране на заем да е поради по-изгодни условия на новия заем.

Как се прави?

Има два метода, по които можете да пoлучите рефинансиране. Първият вид е да изтеглите заема от фирмата-кредитор посредством предоговаряне на изискванията. Той е сполучлив, когато новите условия са доста по-изгодни от досегашните. Нещата, на които би трябвало да обърнете внимание преди подписване на контракт от този тип, са дали вноските са по-ниски, дали лихвата е по-малка, и дали няма спомагателни такси.

Във втория случай би трябвало да се обърнете за помощ към друга институция. Тази стъпка е много по-рискова и по тази причина изследването на изискванията на новата институция би трябвало да бъде доста обширно. Добре е да обърнете внимание на евентуалната такса за предварително погасяване на заема, която може да ви се наложи да платите, както и на новите условия на всички останали детайли – лихви, такси, периоди и други

Почти всеки клиент може да рефинансира своя заем. Ако отговаряте на изискванията за разпределяне на нов заем, то ще можете да рефинансирате и към този момент действителен заем. Важно е да сте изпълнителни и да водите финансовите си каузи прилежно, без да забавяте вноски или въобще да не ги плащате. Ако имате сходни „ прегрешения “, има огромна възможност да получите отвод за рефинансиране.
 istock istock
Какви са изискванията?

Като всяка друга кандидатура за разпределяне на заем, тази за рефинансиране също предстои на подробна инспекция. При рефинансирането ще преминете още веднъж през целия развой на изследване, утвърждение и оценка на вашите финансови благоприятни условия и задлъжнялост. Условията, които платецът би трябвало да покрие, са доста сходни с условията при кандидатстване за първичен заем.

При взимане на решение за рефинансиране следва да имате поради, че с изключение на контрактуваните условия по новият заем е допустимо да има и други разноски отвън плануваните, които не са включени в новия контракт за заем и изчисленията на ГПР (годишен % на разходите). Това могат да бъдат такса за препоръка от сегашния заемодател и такса за предварително погасяване по сегашния заем, ако е дължима според контракта.

Кредитната история и месечният приход са едни от главните фактори, които въздействат на решението за утвърждение. Освен тези фактори обаче върху утвържденията за рефинансиране въздействат и икономическите условия в страната. Банките и компаниите за бързи заеми нормално са по-склонни към рефинансирания, когато стопанската система в страната е в напредък.

В огромна част от случаите, рефинансирането на заем има по-добра и по-изгодна за вас опция – да постигнете търсените от вас условия по заема посредством предоговаряне на параметрите на сегашния заем.
 Istock Istock
Предоговарянето на контракт за заем се прави с в допълнение съглашение към контракта, което обгръща единствено изискванията, които са предмет на изменение. Процесът на предоговаряне е доста по-бърз и елементарен, защото за сегашния ви заемодател вие сте прочут клиент с известна кредитна история.

Има ли минуси?

Въпреки че рефинансирането може да наподобява като елементарен метод за приемане на повече пари, то може да се окаже извънредно неподходящо за кредитоползвателите. Докато за банките всеки нов заем е добра договорка и всеки нов постоянен клиент е повече от мечтан.
Обикновено банките оферират атрактивни условия за рефинансиране. Например да кандидатствате за по-голяма сума от нужната за рефинансиране, с цел да имате спомагателни средства, с които да разполагате. Колкото и добре да звучи офертата, не трябва да действате импулсивно.

Изключително значимо е да се запознаете с всички условия на препоръчаното ви рефинансиране. Внимателно пресметнете каква ще е окончателната сума, която ще би трябвало да върнете. Има възможност лихвеният %, който ви предложат при утвърждение, доста да усили сумата за погасяване.

Другите условия, които би трябвало да прегледате деликатно, включват таксите и комисионните, които ще бъдат поискани от банката или от компанията, която издава вашата лавица. Възможно е тези такси да са повишени, в случай че кредитната ви история е неприятна или не можете да докажете задоволително доходи, които да покриват вноските по новия заем.
 istock istock
В интернет има калкулатори зa peфинaнcиpaнe нa ĸpeдити, с чиято помощ мoжeтe дa изчиcлитe ĸoлĸo биxтe cпecтили/изгyбили, aĸo peшитe дa peфинaнcиpaтe. Зa цeлтa тpябвa дa въвeдeтe дaнните нa нacтoящия и на новия ви заем, т.е. би трябвало да сте осведомени с параметрите на евентуалното рефинансиране. По резултата ще се opиeнтиpaтe дaли peфинaнcиpaнeтo e изгoднo зa вac.

Рефинансиране на потребителски заеми

Според Закона за потребителския заем потребителят има право когато и да е да погаси напълно или отчасти отговорностите си по контракта за заем. Не се дължи такса или неустойки за предварително погасяване, ако:

- погасяването на заема се прави в интервал, през който лихвеният % по контракта за заем не е фиксиран;

- погасяването е осъществено въз основа на заплащане по осигурителен контракт, чиято цел е била да подсигурява връщането на заема, или

- договорът за заем е под формата на овърдрафт.

Рефинансиране на ипотечни заеми

Целеви жилищни заеми могат да бъдат отпускани и за рефинансиране на съществуващи в други банки заеми. Според Закона за заемите за недвижимите парцели на консуматори, клиентът има право когато и да е да погаси отговорностите си отчасти или напълно.

Кредиторът има право на заслужено и обективно обосновано обезщетение за възможните разноски, които са директно свързани с предварителното погасяване на заема, в размер до едно на 100 от предварително погасената сума по заема, когато заемът е погасен преди погашение на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.
 istock istock
Кредиторът няма право на обезщетение или наказателна клауза при предварително погасяване на контракт за заем, когато заемът е погасен след погашение на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Рефинансиране на фирмени заеми

Фирмени заеми и различен тип фирмени кредитни отговорности (кредитни карти) могат да се рефинансират с нови фирмени заеми за възстановяване на ценови условия, смяна на други параметри или увеличение сумата на заема.

При фирмените заеми нормално се дължи комисиона за предварително погасяване, която в множеството случаи е контрактувана авансово в контракта за заем. Кредитополучателят заплаща комисиона при предварително погасяване на заема при изискванията, посочени от банката-кредитор в контракта за заем, или използвани към датата на погасяването, в случай че размерът на комисионата не е открит в контракта.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР