Според решението на парламента, предстои сключване на споразумение за изграждането

...
Според решението на парламента, предстои сключване на споразумение за изграждането
Коментари Харесай

Обсъждат споразумението за изграждане на нов реактор в блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Според решението на Народното събрание, следва подписване на съглашение за построяването на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология АР1000, в блок 7 на площадката.

Това стана ясно през вчерашния ден, по време на среща сред екипа на Министерството на енергетиката и делегация на Посолството на Съединени американски щати у нас .

На срещата участваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам-министър Ива Петрова, зам-министър Красимир Ненов и началникът на кабинета на министъра Карина Ангелиева. Посланик Кенет Мертен, заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и Ерън Коуп, консултант по политическите и икономическите въпроси взеха присъединяване от страна на Посолството на Съединени американски щати.
 Уестингхаус и АЕЦ
Уестингхаус и АЕЦ " Козлодуй " подписаха контракт за създаване на нов реактор

Реакторът ще бъде с технологията AP1000

Сред разискваните тематики бяха междуправителственото съглашение сред Съединени американски щати и България, както и съдействието в областта на нуклеарната енергетика и ВЕИ технологиите.

Мертен приветства съдействие сред България и Съединени американски щати и съобщи, че страната ни може да бъде една от първите страни в Европа с конфигуриран и работещ реактор AP 1000.

Страните разискаха и лицензирането на нуклеарно гориво на Уестингхаус Електрик Швеция АВ като част от дейностите на държавното управление по обезпечаване диверсификацията на доставки.

Министър Радев изясни, че протича обзор на пакет документи, включващ разбори за смесени и еднородни зареждания, както и че е належащо време на Агенцията за нуклеарно контролиране за издаване на позволение за употреба на новия вид нуклеарно гориво.

На тематика диверсификация на доставките на природен газ, зам-министър Ива Петрова съобщи: " Следващ основен план е терминала в Александруполис, където България има присъединяване посредством своето сдружение - Булгартрансгаз. Надяваме се, че той ще проработи до края на годината. " Булгаргаз " има запазен потенциал от 1 милиарда кубични метра на терминала.
 Валентин Николов желае да бъдем първи в региона с нов реактор
Валентин Николов желае да бъдем първи в региона с нов реактор

Имаме и площадка, и опит
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР