Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия

...
Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия
Коментари Харесай

Румъния блокира достъпа на Австрия до НАТО?

Според изявления в австрийски медии Румъния блокира присъединяване на Австрия в съвещания на НАТО. Двама офицери на австрийската войска чакат в Брюксел от седмици  за акредитация в НАТО. Достъпът е занимателен от Румъния, която е поискала време за размисъл, оповестява публичното радио и телевизия ОРФ, представено от Българска телеграфна агенция.

Смята се за несъмнено, че става дума за реакция в отговор на ветото на австрийското държавно управление на участието на Румъния в Шенген.

Делегацията на Букурещ в НАТО не пожела да разяснява. В мнение по случая представител на НАТО оцени високо дългогодишното партньорство на Австрия и съобщи: Разчитаме на Румъния и Австрия да решат тези двустранни проблеми, които биха засегнали активността на австрийски офицери на постове в НАТО.

" Министерството на защитата във Виена се е свързало със съответните служби на НАТО посредством военното посланичество в Брюксел ", е декларирал представителят на армията Михаел Бауер пред вестника. Освен това министерството е в стеснен контакт с Министерството на външните работи и Федералното австрийско държавно управление.

Австрия е обвързвана с Алианса посредством " Партньорство за мир " и ръководени от НАТО интервенции с мандат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Участието на Австрия в срещи на НАТО към този момент бе блокирано от Турция след 2016 година в продължение на години.  Тогава повода беше австрийското несъгласие върху договарянията на Анкара за присъединение към Европейски Съюз.

Румънският министър-председател Марчел Чолаку наскоро ускори натиска върху Австрия и изиска до декември тя да утвърди присъединението на страната му към Шенген. " Ако Австрия гласоподава срещу присъединението на Румъния към Шенген на една от идващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правораздаването на Европейски Съюз, то ще спорен решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС) ", съобщи министър председателят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР