Според проучване на компания за финансово разузнаване някои руски банки

...
Според проучване на компания за финансово разузнаване някои руски банки
Коментари Харесай

Руски банки може да са разменяли злато за долари

Според изследване на компания за финансово разузнаване някои съветски банки са заобиколили възбраната за изпращане на долари и евро в страната, като са търгували със злато в Обединените арабски емирства и Турция. Санкциите върху износа на банкноти бяха въведени след нашествието на Кремъл в Украйна.

Докладът, направен от Саяри, открива, че през първото тримесечие на 2023 година финансовите институции - измежду които са Lanta Bank JSC, чиито притежатели управляват златодобивната компания GV Gold, и най-малко един заемодател, който не е глобен - са внесли повече от равностойността на 82 млн. $ в евро, долари и дирхами от ОАЕ, съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „ В развиване “.

Bloomberg не съумя да удостовери без значение всички данни за търговията и фирмите и не е ясно дали банките към момента употребяват тактиката „ злато против пари “. Данните на Саяри сочат, че разнообразни съветски кредитори са траяли да доставят злато против банкноти най-малко до юли или август предходната година, споделя Захари Тварозна, старши анализатор във компанията. Той сподели, че доставките на злато наподобява са се разширили и до Хонконг, в допълнение към ОАЕ и Турция.

Базираният във Вашингтон снабдител на разследващи данни за комерсиалния риск събра данните за съветската търговия от така наречен коносаменти, които нормално включват имената на вносителя и експортьора, както и други детайлности за пратките. Данните демонстрират, че няколко от същите субекти, употребявани за изпращане на пари в брой до Русия, са внасяли и злато от Русия в сходни периоди.

Друга водеща тематика от терминала на Bloomberg е изявлението на члена на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, съгласно която последните стопански данни и нападателните пазарни залози за бързо понижаване на лихвените проценти значат, че Европейската централна банка би трябвало да прояви самообладание, преди да разхлаби разноските по заемите. Позовавайки се на „ лепкавата “ инфлация в областта на услугите, устойчивия пазар на труда, забележимото разхлабване на финансовите условия и напрежението в Червено море, „ това предизвестява да не се поправя скоро позицията на политиката “. 

Шнабел заяви в изявление за Financial Times, че това значи, че би трябвало да бъдем търпеливи и внимателни, тъй като от историческия опит знаем, че инфлацията може да се развихри още веднъж.

Политиците на ЕЦБ са в режим на изчакване, до момента в който чакат спомагателни данни, с цел да видят дали развиването на инфлацията и заплатите ще им разреши да стартират да понижават лихвите. Пазарите залагат, че такава стъпка ще се случи още през април, въпреки че формалните лица наподобява клонят по-скоро към юни.

Последните постъпващи данни не разсейват опасенията на Шнабел, че последната миля може да се окаже най-трудната. Според нея виждаме лепкава инфлация в областта на услугите. Виждаме резистентен пазар на труда. В същото време виждаме видимо разхлабване на финансовите условия, тъй като пазарите нападателно правят оценка завоя на централните банки. На всичкото от горната страна неотдавнашните събития в Червено море провокираха опасения за възобновяване на нарушаванията във веригата за доставки.

Според Шнабел в този момент навлизаме в сериозна фаза, в която калибрирането и трансмисията на паричната политика стават изключително значими, тъй като става въпрос за преодоляване на вторичните резултати.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР