Според проект за промени в Закона за социално подпомагане социалните

...
Според проект за промени в Закона за социално подпомагане социалните
Коментари Харесай

Проект: Социалните помощи да се определят според линията на бедност

Според план за промени в Закона за обществено подкрепяне обществените помощи към този момент ще се дефинират въз основата на формалната линия на беднотия. Проектът е оповестен за публично разискване. До момента размерът на помощите зависеше от по този начин наречения обезпечен най-малък приход.

Експертните сметки на общественото министерство демонстрират, че и хората, които получават обществени помощи и сумите ще бъдат допълнително, когато смяната влезе в действие. Очаква се броят на подпомаганите да се усили от 63 000 души през 2022 година до 115 000 през 2025 година

Необходимите финансови средства за застраховане на препоръчаните промени ще нарастват от близо 38 милиона лв., заложени в бюджета за 2022 година до малко над 125 милиона лв. през 2025 година Сега общественото подкрепяне зависи от обезпечения най-малък приход, който не е променян от години и е едвам 75 лева на месец.

Размерът му прави доходният аршин за разпределяне на помощите мощно рестриктивен. За 2022 година формалната линия на беднотия е 413 лева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР