Според приетите на първо четене промени в Закона за рибарството

...
Според приетите на първо четене промени в Закона за рибарството
Коментари Харесай

Директорът на ИАРА: Очаквам текстът, че риболовците трябва да полагат изпит, да отпадне от промените в Закона



Според признатите на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите, феновете рибари би трябвало да поставят еднократно тестови изпит за дееспособност. Разширяват и пълномощията на чиновниците изпълнителните организации по риболовство и аквакултури и по горите и те към този момент ще могат да снимат и задържат извършители, в това число посредством физическа
За предаването „ Хоризонт за вас “ доцент Галин Николов - шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) разяснява, че законът от дълго време не е променян и може би би трябвало да бъде написан още веднъж. Определи обаче измененията като „ едно положително начало “:

„ Това са най-важните промени, които биха отвързали ръцете ни и бихме създали по този начин, че да спрем бракониерството по нашите обичани водоеми “.

„ С даването на повече пълномощия на нашите чиновници, бихме разрешишли казуса със зачестилите случаи на посягане върху личността и имуществото на нашите сътрудници. Не са малко случаите! Последния фрапиращ случай е от бент. „ Батак “ - наш сътрудник, в интервал от 3 часа, беше обичай 2 пъти “

С разширението на пълномощията им, чиновниците ще имат право да носят белезници, само че не и оръжие.  Те ще могат да задържат бракониерите до идването на чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Идеята е била изпитът да обхване всички фенове риболовци, както е в Закона за лова, само че Николов не е уверен, че това ще се случи. Целта е да се разпространява виновния улов и по тази причина от Агенцията обмислят разпределяне на осведомителни брошури. Вероятно текстът за изпита ще отпадне от Закона сред първо и второ четене в Народно събрание, счита Николов:

„ Според мен би трябвало да отпадне. Това съм го споделил и на вносителите и в Комисия по земеделие, тъй че съгласно мен ще отпадне текстът “.

Риболовците в България са „ не по малко от 400 000 “ и голямата част от тях поддържат законовите промени, сподели още шефът на ИАРА. Той подсигурява, че персонално ревизира всеки сигнал, че негови чиновници покровителстват бракониерите, само че до момента не е открил сходен случай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР