Според предупреждение, което е издало пристанището в Сочи, опасност надвисва

...
Според предупреждение, което е издало пристанището в Сочи, опасност надвисва
Коментари Харесай

Украински мини се носят от Одеса към българското Черноморие?

Според предизвестие, което е издало пристанището в Сочи, заплаха надвисва над родното Черноморие поради войната в Украйна и нескопосано сложени морски и противодесантни мини от украинските сили на плажа и в акваторията на Одеса.

„ В Одеса няколкостотин мини, сложени на плажа, са били отнесени от стихия и в този момент плуват напразно в Черно море, представлявайки опасност за безусловно всички кораби “, се показва в известието на пристанището, представено от

Мините са били сложени от украинските сили, с цел да се пазят от съветски десант.

Става въпрос за към 420 взривни устройства. Към момента най-заплашена е западната и югозападната част на Черно море, се споделя в известието на пристанището на Сочи. Това значи, че има директна заплаха и за крайбрежието на България и Румъния.

Не се знае морските течения накъде ще отнесат въпросните мините и по какъв начин тъкмо ще се прочисти морето.

Морските мини от вида ЯМ са кълбовиден избухлив арсенал, който е прикрито подложен във водата и предопределен за поразяване на подводници, кораби и други плавателни съдове на съперника, както и за усложнение на неговото корабоплаване. За разлика от дълбочинната бомба, мината се оставя в изчакване на експлозия, провокирана от идващ се кораб или директен контакт с него.

От всички руски противодесантни мини, най-известни са точно ЯРМ, като тези, които са били отнесени в морето от плажа на Одеса. По време на войната на Виетнам против Съединени американски щати от 1965-1975 година, ЯРМ се оказва най-търсената измежду бойците на Виетконг.

Маскирани под паднали дървета и купища отпадък, плаващи по река Меконг и възползвайки се от компактността на мината, виетнамските бойци са се промъквали до пристанищата на американски военни катери и са минирали изходите от речните заливи, като са блокирали достъпа на американците до голям брой притоци и целия целия фарватер на голямата река.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР