Според преданието на този ден е завършил мъченически своя забележителен

...
Според преданието на този ден е завършил мъченически своя забележителен
Коментари Харесай

Почитаме паметта на св. Йоан Кръстител и св. Спас Струмишки

Според преданието на този ден е приключил страдалчески своя незабравим земен път Предтечата и Кръстителят Господен Йоан. Няколко пъти през годината се празнуват негови празници: зачеването му, раждането му, кръщението от него на Исус Христос, намиране на мощите му.
Църквата е отредила непоколебим пост, даже без растителна лой. Защото си спомняме за убийството на свети Йоан, който е най-почитаният от християните човек след света Богородица. Той останал в историята освен с кръщението на Спасителя, само че и с покайната си проповед и изобличението на всички, които не спазвали Божия закон. 
Обикновените хора се разкайвали и се кръщавали в израз на смирение, като измивали своите грехове във водите на река Йордан. Цар Ирод Антипа обаче, изобличаван поради своето незаконно общуване с братовата му жена Иродиада, освен не се разкаял, само че и го хвърлил в пандиза, а по-късно по искане на Иродиада му отсякъл главата, написа Българска телеграфна агенция.
На този ден почитаме и паметта на новомъченика Спас (Анастас), българин от Радовиш, Струмишко (сега в Северна Македония). Роден през 1774 година, той млад отишъл да работи в Солун при търговец на облекла. Един ден бил спрян от управляващите, задето изнасял от града облекла без да е платил налога за друговерци. 
По съвета на търговеца Спас излъгал, че е мохамеданин и не дължи налог, само че бил оголен. Веднага почнали да го заплашват със гибел, в случай че не смени вярата си. Измъчвали го дълго и тъй като отказвал да се отхвърли от Христос, го осъдили на гибел. Починал по пътя към бесилото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР