Според преброяването през 2021 г. у нас живеят около 6,5

...
Според преброяването през 2021 г. у нас живеят около 6,5
Коментари Харесай

ЦИК обяви 6,65 милиона избиратели за вота на 2 април – защо са толкова много

Според преброяването през 2021 година у нас живеят към 6,5 млн. души

6 651 284 – това е броят на гласоподавателите в предварителните описи за парламентарния избор на 2 април . Това сочат данни на ГРАО , оповестени на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК).

Припомняме, че на последните избори за Народно заседание оповестеният брой на гласоподавателите бе 6 602 990. Това е с близо 50 хиляди по-малко от в този момент.

На какво се дължи разминаването? Говорителят на ЦИК Росица Матева изясни пред „ Флагман “, че би трябвало да се прави разлика сред предварителните и окончателните описи . От последните се вадят гласоподавателите, които са подали заявление, че ще гласоподават отвън страната. А те на последния парламентарен избор са били към 50 хиляди.

От предните до идните избори времевото разстояние е тъкмо шест месеца. За този интервал от изборните описи следва да се извадят умрелите, само че да се прибавят лицата, навършили 18 години.

Припомняме, че съгласно последното броене на популацията през 2021 година Лицата под 18 година обаче нямат право да гласоподават. А те, по груби сметки, са към 800 – 900 хиляди.

Защо тогава гласоподавателите са повече от популацията у нас?

Обяснението е, че в описите за гласоподаване участват и доста българи, които живеят в чужбина.

Общо сънародниците ни отвън граница се пресмятат жестоко на по данни от Министерството на външните работи. Вероятно част от тях нямат българско поданство и изборни права. Но и доста от тях не престават да имат право да гласоподават. Което и изяснява парадокса с изборните описи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР