Според правилата, ако се стигне до отстраняването на Сотир Цацаров

...
Според правилата, ако се стигне до отстраняването на Сотир Цацаров
Коментари Харесай

Готов ли е Цацаров да ”клекне” на Гешев?

Според разпоредбите, в случай че се стигне до отстраняването на Сотир Цацаров от началническия пост, той би трябвало да се върне на работа във Върховна касационна прокуратура /ВКП/. Това значи, че Гешев ще би трябвало да го управлява, което слага двамата в прекомерно внимателно състояние. Най-малкото поради обстоятелството, че юристите и до през днешния ден вършат внезапно разграничаване в професионалните качества на Цацаров и Гешев, което несъмнено не е в интерес на втория.

Припомняме ни, че в края на 2019 година, откакто изтече мандата на Цацаров като основен прокурор, прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет единомислещо с 9 гласа „ за “ го преназначи за прокурор във ВКП. Всъщност, съгласно Закона за правосъдната власт тогава Цацаров имаше две благоприятни условия - да се върне на длъжността, заемана преди избора му или на равна по степен. Така вместо да стане още веднъж арбитър в Окръжен съд-Пловдив, той избра да е държавен обвинител. Броени дни по-късно Народно събрание го избра за началник на КПКОНПИ, като стажът му там се смята за юридически.

Има и различен предполагаем вид за бъдещето на Сотир Цацаров, при който Гешев може да го предложи са собствен заместител. При сегашната структура на Висш съдебен съвет, подвластна напълно на остарялото статукво, това предложение ще мине елементарно, само че още веднъж ще сложи Цацаров според от Гешев. Идеята тандемът Гешев-Цацаров да застане отпред на прокуратурата наподобява прекомерно несигурна най-много поради безапелационните поръчки на ръководещите, че въпреки и по-трудно, обвинител №1 рано или късно също ще бъде заменен. Не е изключено появяването на сходна настройка да отключи нова вълна на неодобрение. Все отново едно от двете претенции на огромните митинги, което още не е изпълнено, бе оставката на Гешев.

Трети вид, който също е вероятен, е Цацаров да напусне правосъдната власт и да се отдаде на напълно друго занятие. Според източници на Фрог нюз доста скоро – даже още този месец, ще стане ясно в каква посока ще поеме Сотир Цацаров, добил популярност с: „ Не ми се подхилквай, ти си го избра “. Реплика, казана по негов адрес от ексградския прокурор на София Николай Кокинов към някогашния министър председател Бойко Борисов.

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР