Според посланика на палестинските автономни територии в България САЩ вече

...
Според посланика на палестинските автономни територии в България САЩ вече
Коментари Харесай

Посланикът на Палестина в специално интервю пред БНТ

Според посланика на палестинските самостоятелни територии в България Съединени американски щати към този момент не са медиатор в договарянията за мир сред Израел и Палестина.

Вижте цялото изявление на н.пр. доктор Ахмед ал Мадбух.


Какво съставлява Ерусалим за палестинците?

- За всеки палестинец Ерусалим е неговата мисъл, неговото възприятие, неговото туптящо сърце. Без Ерусалим няма живот.

Защо такава реакция провокира декларацията на Доналд Тръмп?

- Това, което направи Тръмп, повтаря направеното от английския външен министър Балфур преди 100 години. Когато той даде обещание на евреите земята на Палестина, която по никакъв метод не беше английска, а в този момент по същия метод Тръмп подари Ерусалим на израелците. Земя, върху която няма никакво право. Ерусалим е ханаански, арабски град, неговите създатели са ханаански племена и съгласно с резолюции на интернационалното право Ерусалим е окупиран град част от окупираните палестински територии. Така че изказването на президента Тръмп пристигна в нарушаване на интернационалното всекидневно право и всички резолюции на интернационалното право.

Смятате ли, че решението му е повлияно от някакви външни сили?

- Най-напред подобен въпрос би трябвало да бъде насочен към самия Тръмп. Но какъвто и напън да би бил прибавен над него той няма юридическо хуманно и историческо право просто да хване и с едно драсване да подари някому този град. По този метод той отхвърля и фалшифицира неговата история. Към всичко това заявката на президента Тръмп нарушава писмото с гаранции предоставено ни от американска страна през 1993 година. Тогава Съединени американски щати ни дадоха писмени гаранции, че в никакъв случай няма да признаят Ерусалим за столица на Израел, против това ние трябваше да признаем страната Израел. Ние изпълнихме това, което трябваше. Признахме страната Израел и започнахме тези договаряния, само че ето в този момент Тръмп идва и нарушава гаранциите, сложени от неговата страна. По този метод Тръмп слага Съединени американски щати страна в спора, а не медиатор в мирните договаряния.

Какво следва оттук насетне?

- Първо Съединени американски щати ще изгубят мястото си на медиатор в мирните договаряния. Оттук нататък ние няма да одобряваме никакво ходатайство от страна на Съединените щати. От палестинска страна управлението зави, че ще бойкотира визитата на американския вицепрезидент. Ще подадем тъжба в Международния съд срещу решението на Тръмп. Към всичко това решението на Тръмп няма да промени мнението на интернационалното право, което показва че Ерусалим е окупирана територия. След като Тръмп разгласи решението си, стана ясно, че Съединени американски щати са се изолирали от всички други страни в света. Чухме изказвания от разнообразни водачи, които осъдиха това решение. Тук прибавям позицията на Европейския съюз и българската позиция, която осъжда това решение. Решението беше отхвърлено като неправилно, в това число от съдружници на Съединени американски щати, които приканиха Тръмп за анулация на решението си. Лидерите на Арабската лига се събират и ще решат какви стъпки ще се подхващат. Така че Тръмп с един дребен автограф подпали света. Разбира се сходни решения, които не почиват на авансово изследване няма по какъв начин да доведат до понижаване на насилието. Дори в противен случай. Ще се усили напрежението и ще има ескалация в целия свят освен в района.

Вие казахте, че Съединени американски щати не може да бъде медиатор. Кой тогава може да бъде медиатор в мирните договаряния?

- Всяка страна, която откровено се стреми към мир, е добре пристигнала и ние приветстваме нейното ходатайство. Китай, Русия, Европейски Съюз - тъй че значимото е страна, която освен има предпочитание, а може и фактически да помогне в договарянията да бъде медиатор.

Каква е задачата на палестинците. Как желаете да наподобява Ерусалим?

- Ние проявихме огромна еластичност във връзка с Ерусалим и във връзка с договарянията с Израел. До огромна степен срещаме стена и твърдоглавие от тяхна страна. Не намираме сътрудник за договарянията от другата страна. Арабските страни излязоха с по този начин наречената арабска мирна самодейност. Тя предлага евакуиране на израелската окупация от Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Ерусалим, Голан в Сирия и елементи от Южен Ливан. Срещу това Арабските страни ще открият естествени връзки с Израел. Израел обаче отхвърля. Колкото до Ерусалим, Западен Ерусалим е окупиран още 1948 година. Той е разгласен за интернационален град. И на никое място не е записано, че влиза в териториите на Израел. В името на това да реализираме уравновесено решение. Ние излязохме с предлагането Ерусалим да стане столица на двете страни. Западната част да е столица на Израел, а Източната да е столица на Палестина. Ние предвиждаме независимост на придвижване сред двете елементи на града и Ерусалим да бъде със свободен достъп за всички религии.

Какво ще се случи с работещите палестинци в Ерусалим? Знаем, че доста от тях работят на израелска територия.

- Положението на служащите, които работят в Израел, надали зависи от решението на Тръмп.

Възможно ли е без медиатори да има договаряния? В България има дипломат на Израел. Говорили ли сте си с нея въобще?

- Посланичката пази личната си позиция, съгласно която палестинските територии не са окупирани. Историята и интернационалното право споделя, че са окупирани територии. Включително и цялата поредност от интернационалните резолюции, съгласно които това са окупирани територии. Аз не виждам никакъв мотив да откриваме подобен контакт между тях. Контакт сред нас може да се откри, откакто израелската войска се изтегли от окупираните територии.

Арабската лига се сплоти към позицията, че Тръмп е направил неточност. Каква поддръжка очаквате от останалите страни?

- Първо належащо е да се употребява стопански напън върху Съединените щати. Трябва да продължи натиска от националните маси, както и политическия напън от нашите другари.
 Посланикът на Израел в особено изявление пред Българска национална телевизия Посланикът на Израел в особено изявление пред Българска национална телевизия
Посланикът на Израел в България счита, че актът на Съединени американски щати по отношение на Ерусалим може да помогне за реализиране на мир в района.Какво още сподели посланичката пред...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР