Според ООН пренаселените бежански лагери в Източен Чад са на

...
Според ООН пренаселените бежански лагери в Източен Чад са на
Коментари Харесай

Хиляди судански бежанци в Чад са застрашени от глад

Според Организация на обединените нации пренаселените бежански лагери в Източен Чад са на път да изчерпят потенциала си. Това ще изостри тежката филантропична рецесия, породена от разпространяващата се война в Судан. Повече от един милион души в Чад, в това число бежанци, са изправени пред заплахата да изгубят достъпа си до животоспасяваща помощ, в случай че не се наберат повече средства за подкрепяне. Това съобщи Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации. В опустошителната война сред враждуващи генерали в Судан са починали над 5000 души, а над 5 милиона са били разселени.
В Метче има над 40 000 бежанци и филантропичната обстановка е тежка, главните им потребности са от вода, храна, заслон, както и санитарни възли.
Мари Хосе Александър

Недостигът на вода води до разпространяване на заболявания, а филантропичните служащи се притесняват от злополука, в случай че доставките свършат. Анализаторите се притесняват също, че напрежението може да се придвижи в Чад, където политическата рецесия е сериозна. През февруари в столицата беше погубен опозиционният водач Яя Дило. Той беше братовчед на президента и мощен кандидат за президентските избори, планувани за май. Временният президент на Чад, Махамат Деби Итно, пое властта, откакто татко му, управлявал страната повече от три десетилетия, беше погубен в борба с бунтовници през 2021 година Миналата година държавното управление разгласи, че удължава 18-месечния преход с още две години, което докара до митинги в цялата страна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР