Според обработени близо 100 % от секционните протоколи само четири

...
Според обработени близо 100 % от секционните протоколи само четири
Коментари Харесай

4 партии в новия парламент на Чехия

Според обработени близо 100 % от секционните протоколи единствено четири партии влизат в новия парламент на Чехия, предават локалните медии. Либералите стават водеща политическа мощ в Чехия след парламентарни избори, оповестява БНР.

Коалицията " Заедно ", в която влизат три опозиционни демократични партии, печели вота с близо 28 % от гласовете. С дребна разлика на второ място е ръководещо центристко придвижване ANO на премиера Андрей Бабиш. Трета е друга демократична коалиция сред Пиратската партия и Обединението на кметовете. Четвъртите, които влизат в Народното събрание, са евроскептиците от придвижването " Свобода и директна народна власт ".

В случай, че бъде реализирано съглашение за основаване на ново държавно управление, либералите от двете обединения ще имат болшинство от 108 депутатски места в 200-членния парламент. Лидерите на двете обединения към този момент оповестиха, че стартират диалози за ново ръководство още в идващите часове.

Андрей Бабиш призна провалянето на придвижването ANO, което управлява, на парламентарните избори в Чехия. Според данни от преброяването на 99.9% от бюлетините, неговото придвижване завоюва 27,1% от гласовете - с 0,6% по -малко от спечелилия на изборите - обединението „ Заедно ", състояща се от три демократични партии и придвижвания.

" Трябва да призная нашето проваляне, поздравления за успеха на водача на придвижване " Заедно ", господин Петър Фиала. Загубихме на първо място в Прага. Независимо от това спечелихме доста огромен %, макар разнообразни спекулации и обвинявания против мен. Имаше 5 партии и придвижвания против нас, чиято единствена цел беше да „ ударим Бабиш “, сподели министър председателят.

По-рано чешката държавна телевизия заяви, че обединението „ Заедно “, състояща се от три демократични партии и придвижвания, е победител на парламентарните избори в Чехия. След броене на резултатите от гласуването на 99,9% от изборните секции, коалиция " Заедно " печели 27,7% от гласовете.

Много покрай 5-процентната преграда остават Чешките социалдемократи и партията " Клетва ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР