Според някои лекари, тополите много рядко са причина за алергия.

...
Според някои лекари, тополите много рядко са причина за алергия.
Коментари Харесай

Пухчетата от тополите опасни за колата

Според някои лекари, тополите доста рядко са причина за алергия. Едва 10% от хората, алергични към дървета, имат такава към тях. В интервала на пухчетата обаче доста треви и житни отделят своя прашец (полен), който е най-честият алерген за хората със сенна хрема. Те дължат недоволствата си на него, само че изясняват положението си с забележимите пухчета на тополите, считат медици. Според други нездравословният резултат от пухчетата се усеща, единствено в случай че се мине през място, обитаемо с тях. При доста от хората стартира кихане и раздразнение в очите и носната лигавица. 

Оказва се обаче, че пухчетата могат да бъдат рискови и за колите. Те могат да причинят такава щета, която да наложи капитален ремонт на мотора на колата, споделят майстори. При избрани условия те се набиват с потока въздух в радиатора. Вдиган от въздушните потоци зад колите, мъхът попада в питата, тънките влакна обгръщат тръбичките и тънките пластинки, върху тях се натрупва влага и прахуляк, а влагата циментира този “строителен материал ” и се образува плътна коричка. На тип радиаторът си остава същият, само че топлоотдаването значително понижава.

Според майсторите, пухът понижава успеваемостта на климатика. Замърсяването на неговия нагревател също постоянно остава неусетно, само че покачва натоварването на компресора, понижава ресурса му и успеваемостта на работа на системата като цяло. 
Пухчетата понижават и мощността на мотора поради прекомерно бързото набиване на въздушния филтър. Пухът скапва и вентилацията на салона. Набитият с него салонен филтър води до запотяване на стъклата в дъждовно време и понижава успеваемостта на печката. И още един съвет. Не измивайте радиаторите с вода под високо налягане. Струята може да повреди нежните алуминиеви пластинки на топлообменниците. Водната бликам би трябвало да се насочва от по-далечно разстояние, добре е да се употребява доста мека и компактна четка./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР