Според ново проучване, публикувано в понеделник, ако сегашният темп на

...
Според ново проучване, публикувано в понеделник, ако сегашният темп на
Коментари Харесай

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Според ново изследване, оповестено в понеделник, в случай че сегашният ритъм на световно стопляне не бъде спрян, милиарди хора ще бъдат изтласкани отвън " климатичната ниша " - температурите, при които хората могат да се развиват, и ще бъдат изложени на рисково горещи условия.

В проучването, оповестено в списание Nature Sustainability, се прави оценка въздействието върху хората, в случай че светът продължи да се развива по плануванаъа траектория и се затопли с 2,7 градуса по Целзий до края на века спрямо температурите от прединдустриалния интервал.

Като се вземат поради както предстоящото световно стопляне, по този начин и повишаването на популацията, изследването откри, че до 2030 година към два милиарда души ще бъдат отвън климатичната ниша, изправени пред междинни температури от 29 градуса по Целзий (84 градуса по Фаренхайт) или по-високи, а до 2090 година отвън нишата ще живеят към 3,7 милиарда души.

Тимъти Лентън, един от двамата водещи създатели на изследването, съобщи, че една трета от международното население може да се окаже в климатични условия, които не поддържат " човешкия подем ".

" Това е дълбока смяна на обитаемостта на повърхността на планетата и евентуално може да докара до огромна метаморфоза на местата, където хората живеят ", сподели Лентън, шеф на Института за световни системи към Университета в Ексетър, във видеоклип, споделен от института.

Според отчета нишата се състои от места, където междинната годишна температура варира от 13 градуса по Целзий (55 градуса по Фаренхайт) до към 27 градуса по Целзий (81 градуса по Целзий). Извън този прозорец изискванията нормално са прекомерно горещи, прекомерно студени или прекомерно сухи.

Проучването открива, че въпреки понастоящем по-малко от 1% от международното население да е изложено на рискови горещини, при междинни температури от 29 градуса по Целзий или по-високи, изменението на климата към този момент е сложило отвън нишата повече от 600 милиона души.

" Повечето от тези хора са живели наоколо до по-хладния връх на нишата от 13 градуса по Целзий, а в този момент се намират в " средата " сред двата върха. Макар и да не са рисково горещи, тези условия нормално са доста по-сухи и в предишното не са поддържали гъсти човешки популации ", споделя съавторът на проучването Чи Сю, професор в университета в Нанкин.

Ако Земята се затопли с 2,7 градуса по Целзий, Индия, Нигерия, Индонезия, Филипините и Пакистан ще бъдат първите пет страни с най-вече население, изложено на рискови горещини, сочи изследването.

Цялото население на някои страни, като Буркина Фасо и Мали, както и дребните острови, които към този момент са изложени на риск от покачването на морското ниво, ще бъдат изправени пред невиждано високи температури.

При най-лошите сюжети, в случай че Земята се затопли с 3,6 или даже 4,4 градуса по Целзий до края на века, половината от популацията на света ще се окаже отвън климатичната ниша, което съставлява това, което отчетът назовава " екзистенциален риск ".

Според отчета животът отвън климатичната ниша може да докара до повишение на смъртността, защото излагането на температури над 40 градуса по Целзий може да бъде смъртоносно, изключително в случай че влажността е толкоз висока, че тялото към този момент не може да се охлади до температура, която да поддържа естествените му функционалности.

Предвижда се също по този начин рисковите горещини да доведат до понижаване на реколтата, както и до увеличение на споровете и разпространяването на заболявания.

Учените от дълго време предизвестяват, че стопляне над 1,5 градуса по Целзий ще докара до пагубни и евентуално необратими промени. Тъй като регионите в климатичната ниша се свиват с повишението на световните температури, по-голяма част от популацията също по този начин ще бъде по-често изложено на рискови метеорологични феномени, в това число суши, стихии, горски пожари и горещини.

Експертите настояват, че към момента има време да се забави темпът на световното стопляне, като се откажем от изгарянето на петрол, въглища и газ и преминем към чиста сила, само че времето се изчерпва.

Всяка парченце от градуса ще има значение - споделя Лентън. " За всеки 0,1 градуса по Целзий стопляне над сегашните равнища, към 140 милиона души повече ще бъдат изложени на рискови горещини. "

По-рано този месец Световната метеорологична организация разгласи, че в границите на идващите пет години има 66% възможност температурата на планетата да бъде с повече от 1,5 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните равнища най-малко за една година.

" Толкова закъсняхме да се оправим вярно с изменението на климата, че в този момент сме в миг, в който с цел да реализираме нужния ритъм на смяна, значи нещо като петкратно ускорение на намаляването на излъчванията на парникови газове или декарбонизацията на международната стопанска система ", сподели Лентън.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР