Според новия закон за концесиите, курортните комплекси от затворен тип

...
Според новия закон за концесиите, курортните комплекси от затворен тип
Коментари Харесай

Какви ограничения поставя новият закон за концесиите?

Според новия закон за концесиите, курортните комплекси от затворен вид може да изгубят правото да стопанисват прилежащата им плажна линия. Сред тях е курортът „ Албена “. Собствениците на затворени комплекси са обезпокоени, че в случай че друга компания бъде определена за концесионер на плажа, това ще се отрази отрицателно върху качеството на туристическия артикул.

Основателни ли са опасенията им - ще ни каже в този момент Зоя Черешарова, която включваме от Варна.

Варна Албена, Балчик

Законът слага в нова обстановка притежателите на комплексите от затворен вид, съобщи репортерът на БНТ-Варна Зоя Черешова. За образец тя даде курорта „ Албена “, където акционерното сдружение получава правото да стопанисва плажната линия след приватизацията. Концесионният контракт е към този момент променян.

Новите концесии съгласно новия закон не дават преимущество на притежатели на комплекси от затворен вид.

От 25 години акционерното сдружение „ Албена “ е концесионер и на плажа, само че договорът за него изтича в края на тази година. А това значи, че би трябвало да бъден разгласен търг за избор на нов концесионер, който може да няма нищо общо с курорта „ Албена “.

Албена е един от дребното семеейни курорти у нас, където няма звук от нощни заведения до късно през нощта. Ръководството на комплекса е обезпокоеното, че външен концесионер надали ще се съобрази с тези правила.
Маргита Тодорова, шеф „ Маркетинг и продажби “: Ако на този плаж бъдат построени нощни заведения питейни заведения, шумът ще унищожи спокойствието, затова продуктът на Албена няма да бъде толкоз атрактивен.
В Албена договарянето с огромните туроператорски компании за лято 2019 стартира при започване на април, а поради неяснотата кой ще стопанисва плажа не могат да се изготвят офертите.
Маргита Тодорова, шеф „ Маркетинг и продажби “: Всеки посетител, настанен в хотелите на Албена без значение от категорията получава 1 чадър и два шезлонга, включени в цената. Ще бъдем сложени първо, пред въпроса дали можем да включим услугата на плажа в цената.
Всяка година Акционерното сдружение " Албена " заплаща два и половина милиона лв. концесионна такса и още 1 милион за поддръжка на плажа. Сумата не може да бъде обезщетена с приходите от наемането на чадъри и шезлонги. Мениджърският екип се надява на съответно решение от страна на Министерството на туризма.
 © Българска национална телевизия
Ръководството на „ Албена “ се притеснява, че външният концесионер ще мисли повече за личната си облага, а не за имиджа на курорта. В сходна обстановка са и други варненски комплекси като „ Ривиера “ и „ Слънчев ден “, съгласно които новият закон е „ заложена бомба “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР