Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи,

...
Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи,
Коментари Харесай

Германия планира облекчаване на изискванията за получаване на гражданство

Според новите правила, направени от немското министерството на вътрешните работи, чужденците, живеещи в Германия, към този момент няма да е нужно да се отхвърлят от паспорта си, с цел да получат немско поданство и ще могат да аплайват след 5 години престояване, заяви ДПА.

В съдружното си съглашение държавното управление на канцлера Олаф Шолц се съгласи през 2021 година да вкара " съвременен закон за поданството ".

Други аспекти на промяната включват облекчение на доказването на притежаване на немски език за избрани групи и отпадането на условието за изпит за поданство за хората над 67-годишна възраст.

Този ход е ориентиран основно към така наречен гастарбайтери, които са пристигнали в страната през 50-те години на предишния век и на които в никакъв случай не са били включвани в езикови или интеграционни курсове, защото се е предполагало, че те ще се върнат в страната си на генезис - най-често Турция.

Понастоящем чужденците би трябвало да живеят в Германия 8 години, преди да могат да аплайват за поданство.

Според проектозакона съкратеният период от 5 години може да бъде и в допълнение понижен, в случай че претендентите са в положение да потвърдят, че са добре интегрирани, да вземем за пример като показват отлични резултати в учебно заведение или на работното място, непринуден труд или изключително положителни езикови умения.  

Децата, които са родени в Германия, само че родителите им са с задгранично поданство, към този момент няма да е нужно да избират кое поданство да вземат, когато пораснат.

Промените са част от огромна промяна на немските политики за миграция и интеграция, провеждана от ръководещата тристранна коалиция на Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР