Според нов доклад, в който се посочва, че нивата на

...
Според нов доклад, в който се посочва, че нивата на
Коментари Харесай

СЗО: Рекорден брой деца не са получили ваксина срещу морбили

Според нов отчет, в който се показва, че равнищата на имунизация не са съумели да се възстановят от разстройствата, породени от пандемията Covid-19, през 2021 година рекордният брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали доза ваксина против морбили.

В проучването, което беше оповестено взаимно от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) на Съединени американски щати, се споделя, че спадът е сериозен крах в елиминирането на смъртоносната болест.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус означи иронията във обстоятелството, че до момента в който имунизациите против Covid са създадени и внедрени за рекордно малко време, рутинните имунизационни стратегии са мощно наранени, което оставя милиони хора в риск.

" Връщането на стратегиите за имунизация в естествен темп е безусловно належащо. Зад всяка статистика в този отчет стои дете, изложено на риск от предотвратимо заболяване ", сподели той в изказване. Според отчета 25 млн. деца са пропуснали първата си доза, а 14,7 млн. са пропуснали втората.

Морбили е съвсем напълно предотвратимо посредством имунизация. Но защото то е толкоз заразно, почти 95 % от популацията би трябвало да бъде имунизирано с две или повече дози, с цел да се сътвори стаден имунитет, който да докара до неговото елиминиране и поддържане.

През 2021 година единствено 81% от децата в международен мащаб са получили първата си доза, а 71% - втората. Това е най-ниският % на покритие на първата доза в международен мащаб от 2008 година насам.

Петте страни с максимален брой бебета, които не са получили първата си доза, са Нигерия, Индия, Демократична република Конго, Етиопия и Индонезия. Нито един район на СЗО не е постигнал трайно елиминиране на морбили, а вирусът може бързо да се популяризира през границите.

От 2016 година насам в 10 страни, които преди този момент са отстранили морбили, са зародили огнища и е възобновено предаването на вируса. Морбили се характеризира с висока температура и видим обрив - тя може да бъде заразна в продължение на дни, преди да се появи обривът.

Усложненията могат да включват пневмония и оток на мозъка, което може да докара до трайна неработоспособност. Между 1 и 3 на всеки хиляда деца умират от респираторни и неврологични затруднения, написа Българска телеграфна агенция. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР