Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП),

...
Коментари Харесай

Ново проучване: Звездата на Германия в ЕС залязва

Според нов отчет на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), учреден на резултатите от социологическо изследване в 12 страни - членки на Европейски Съюз, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща персона и чакат Германия да продължи да бъде водачът в съюза. От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в Европейски Съюз. Автори на отчета, озаглавен " Отвъд меркелизма: какво чакат европейците от Германия след изборите ", са Пьотр Бурас, началник на варшавския офис на ЕСВП, и Яна Пулиерин, началник на берлинския офис. Според тях политиците в Берлин ще би трябвало да трансформират връзките си с Европейски Съюз, в случай че желаят да запазят положителната известност на страната и доверието в нея, насъбрано през последните две десетилетия. Двамата считат, че новото немско държавно управление ще би трябвало да се оправи с двете най-големи закани за Европейски Съюз през идващите години: нарушаванията, свързани с върховенството на закона, и геополитическата маргинализация на съюза.

Проучването на ЕСВП открива, че даже след 15-годишното ѝ ръководство отпред на Германия Ангела Меркел към момента се радва на поддръжката на европейците. При хипотетична обстановка за избор на президент на Европейски Съюз 41% от тях биха предпочели да видят в тази роля Меркел, до момента в който единствено 14% биха избрали френския президент Еманюел Макрон.

Европейците се доверяват на Германия за отбраната на ползите им по редица въпроси, в това число икономическата и финансовата политика (36%), макар рецензиите към строгата финансовата стратегия на Меркел по време на дълговата рецесия в еврозоната и schwarze null ( " черната нула " - правилото за уравновесен бюджет без трупане на нов дълг). Сред българите се откроява мощна поддръжка за немско водачество в икономическата сфера, макар че страната не е част от еврозоната.

Над една трета от европейците биха одобрили Берлин да поеме водеща роля и в отбраната на демокрацията и правата на индивида. На това мнение са даже и респондентите в Унгария (49%) и Полша (23%).

В същото време се откроява разминаване сред метода, по който европейците виждат Германия, и метода, по който Германия вижда себе си. Само когато става въпрос за отбрана на демокрацията и правата на индивида, повече от една трета от немските респонденти считат, че Берлин може сполучливо да отбрани ползите на Европейски Съюз. Една пета от запитаните в Германия (20%) декларират, че страната им е неспособна да управлява политиката на Европейски Съюз по който и да е въпрос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР