Според нов анализ на предишни проучвания пиенето на чаша или

...
Според нов анализ на предишни проучвания пиенето на чаша или
Коментари Харесай

Учените алармират: Плодовите сокове създават риск от напълняване

Според нов разбор на предходни изследвания пиенето на чаша или повече 100% плодов сок всеки ден е обвързвано с риск от нарастване на тежестта при деца и възрастни.
" Един от главните проблеми на соковете е количеството - консумирайки плодове по този метод, е доста елементарно да се предозира ", споделя съавторът и водещ откривател на храненето доктор Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан " и професор по медицина в Харвардското здравно учебно заведение в Бостън.
" Например какъв брой постоянно изяждаме три портокала? И въпреки всичко една чаша портокалов сок е към три портокала, които могат да бъдат употребявани за минута-две, а ние можем да се върнем и да изпием още един, което ще добави доста калории и ще докара до скок на кръвната глюкоза ", споделя Уилет.
С течение на времето прекомерно многото захар в кръвта може да докара до инсулинова устойчивост, метаболитен синдром, диабет, сърдечни болести, затлъстяване и други хронични положения, споделят специалистите.
Макар че направените в изследването изводи не демонстрират директна причинно-следствена връзка, а единствено асоциация, констатациите са " много обосновани и съответстват с това, което виждаме в клиниката ", споделя детският ендокринолог доктор Тамара Ханон, член на комисията по хранене към Американската академия по педиатрия /ААП/.
Поради загрижеността за възходящия брой на затлъстяванията и кариесите в детска възраст, ААП поучава родителите и настойниците да заобикалят напълно соковете за бебета под 1 година, да лимитират приема им до 4 унции на ден за деца на възраст от 1 до 3 години и единствено до 6 унции на ден за деца на възраст от 4 до 6 години.
" Наистина няма здравословна причина да се употребява сок вместо цели плодове и зеленчуци, в случай че детето ви не може да ги употребява в недопечен и естествен тип ", споделя Ханон.
Според националните насоки за хранене младежите и възрастните не би трябвало да пият повече от 8 унции 100% сок дневно, а сокът не би трябвало да се преглежда като здравословен метод за утоляване на жаждата.
" Общите насоки са срещу " рутинния " банкет - с други думи, да се разчита на сок, а не на вода за утоляване на жаждата, или да се употребява сок особено за изгоди за здравето ", споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот, който е основал неправителствената организация True Health Initiative, световна коалиция от специалисти, отдадена на учредената на доказателства медицина на метода на живот.
За някои терзанието от 100% плодов сок може да е озадачаващо - плодовете са здравословни, нали? И по този начин, каква е разликата сред плода и неговия сок?
" Целите плодове и зеленчуци съдържат пакети от хранителни субстанции - въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини и фибри. Това е методът, по който телата ни би трябвало да се хранят ", споделя Ханон. " Когато отнемем опаковката, лишаваме фибрите и структурните елементи на храната и тялото ни я усвоява и метаболизира по друг метод от този, за който е еволюирало ".
Яденето на цяла ябълка да вземем за пример не покачва равнищата на кръвната захар, тъй като фруктозата - захарта, която се съдържа естествено в плодовете и някои зеленчуци, се освобождава постепенно в кръвта. Пиенето на ябълков сок обаче залива кръвта с фруктоза.
" Кръвта не може да е „ сладка “. Това е рисково за органите, тъй че организмът разполага с доста механизми, с цел да се отърве бързо от захарта и да поддържа кръвната ни захар в норма ", изяснява Ханон. " Така че черният дроб, който метаболизира захарите, трансформира огромна част от тези калории в мазнини, които могат да се съхраняват елементарно и да не попадат в кръвта ".
" Когато консумирате калории в твърда форма, мозъкът ви по-добре записва тези калории и надлежно контролира приема на храна ", споделя Малик. " Но в случай че изпиете тези калории, може да не се почувствате сити и да започнете да ядете още веднъж ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР