Според нея, продължава негативната тенденция за ниска избирателна активност.В ефира

...
Според нея, продължава негативната тенденция за ниска избирателна активност.В ефира
Коментари Харесай

Може ли да има оспорване на изборите? Отговаря доц. Киселова

Според нея, продължава отрицателната наклонност за ниска изборна интензивност.

В ефира на Българска национална телевизия преподавателят по конституционно право в СУ разяснява и обстановката със заместник-министъра на електронното ръководство:

 

" Неговото държание не е закононарушение, по тази причина считам, че квалифицирано като нарушаване по смисъла на Изборния кодекс ", разяснява Киселова.

Киселова изясни и за проблемите към протоколите, които не са били попълвани вярно:

 

" Вероятността да има оборване няма да се корени в неналичието на машини, а в това, че има разминаване в така наречен контроли, тъй като част от хората не са дали своят вот за всички типове избори, а единствено за един или два от вероятните. Така са били направени протоколите, че жителят постоянно е трябвало да гласоподава с всички вероятни бюлетини. Има проблем със самите протоколи. Тоест, броят на гласувалите е трябвало да се умножи по 2 или 3, или по 4 според какъв брой бюлетини има право гласоподавателя да получи. Всички тези нюанси и елементи доведоха до усложняване на протоколите, сякаш би трябвало да се опростява, а се усложнява ".

 

" Възможно е да има на доста места оборване на изборите, само че това няма да е поради отхвърли на ЦИК от машинно гласоподаване, а поради огромният вероятно брой невалидни бюлетини, както и че тук-там гласоподавателите са били задължавани да гласоподават с всички вероятни бюлетини ", сподели още доцент Киселова.

Според Киселова, министърът на електронното ръководство е трябвало да бъде по-активен във връзка с отчета за сертификация на софтуери за машини.

 

" Министърът на електронното ръководство трябваше да бъде по-активен, да уведоми ЦИК, че ще има подобен отчет. Твърди се, че един от членовете на ЦИК е повдигнал въпроса за отчета, само че негова работа ли е. Тук към този момент въпросът е дали причина е Държавната организация " Национална сигурност " или отчетът е бил занимателен ", изясни Наталия Киселова.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР