Според него трябва да има увеличение на потребителската такса, като

...
Според него трябва да има увеличение на потребителската такса, като
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Общопрактикуващите лекари в България се топят

Според него би трябвало да има нарастване на потребителската такса, като тя би трябвало да е равна на 1% от минималната работна заплата
Броят на общопрактикуващите лекари у нас понижава. За тази тревожна наклонност сигнализира пред Нова телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

По думите му има доста проблеми, които засягат персоналните лекари в България, само че фокусът е комплициран върху нарастването на потребителските такси, което желаят от сектора. Според доктор Брънзалов таксата би трябвало да е равна на 1% от минималната работна заплата. „ Тя е закрепена цена от преди 11 години в безспорна сума в лв. и не кореспондира с никакъв справедлив индикатор, с цел да може да бъде приспособена към сегашното “, означи лекарят.

Той означи, че е благополучен, че въпросната такса е провокирала подобен спор в обществото, след което напомни, че този въпрос би трябвало да се реши не от различен, а от депутатите в Народното събрание.

Д-р Брънзалов въпреки всичко не скри учудването си за какво предлагането за увеличение на потребителската такса е развълнувало толкоз доста всички, а не да вземем за пример обстоятелството, че в последните години страната изпитва сериозен дефицит на общопрактикуващи лекари. По думите му към днешна дата към 4000 персонални лекари обслужват 6-милионна България.

Той изясни, че 363 млн. лв. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР