Според него това обаче няма да е фатално1/ 3 от

...
Според него това обаче няма да е фатално1/ 3 от
Коментари Харесай

Проф. Радулов пред Tribune.bg: Липсата на видеонаблюдение няма да повиши престъпността, а ще затрудни намирането на извършителите

Според него това обаче няма да е съдбовно
1/ 3 от общините в страната към този момент са с режим на тока и „ тлъсти “ сметки след шоковото повишаване. Повечето взимат ограничения, с цел да понижат разноските като стопират улично осветяване и наблюдението. Жителите на някои региони незабавно алармираха за покачваща се престъпност и произшествия по тъмните улици. Дали ще се окажем със повишен брой закононарушения на фона и има ли решение – потърсихме за коментар депутатът от Има Такъв Народ и специалист по сигурността проф. Николай Радулов.

Г-н Радулов, ще скочи ли престъпността, откакто общините изключиха уличното осветяване поради високите сметки за ток?

Някои общини ще решат, че това е методът да се понижат сметките- с изключение на видеонаблюдението. Тук би трябвало да си зададем въпроса дали видеонаблюдение прави работа, тъй като в голямата си част направените системи не са свързани с дежурни елементи, т.е. те работят постфактум, след осъществяване на закононарушение. Най-вероятно, в случай че спрат тези системи, това няма да усили престъпността, само че след това ще затрудни издирването на причинители.

Това не е малко?!

Не е малко, несъмнено. Моят опит демонстрира, че даже на отчетливи видеозаписи Министерство на вътрешните работи и специалистите на Института по криминалистика не могат да разпознават лицата, макар че се виждат и се разпознават. Не могат да ги разпознават по този начин, че това да послужи в съда. Така че, доста е противоречив въпросът. По-скоро си мисля, че прекъсването на осветлението може да докара до някакви вандалски актове, до нещо такова – от тези, по-дребните закононарушения.

Неслучайно преди време енергетиката беше част от националната сигурност?!

Вижте, аз съм склонен. Цените на тока са такива, каквито са, в целия свят се качват и няма по какъв начин при нас да падат.

Ами общините, храмовете-може ли да ги върнем на контролиран пазар?!

Всичко е допустимо, аз не съм експерт, би трябвало да питате хората, които се занимават с енергетика. Но в областта на сигурността това, което на мен ми се желае – да има висока електронизация, цифровизация, осведомителните системи да работят онлайн, всичко това е на планов стадий, т.е. нищо сега не работи и нищо няма да бъде застрашено заради изключване на тока. Друг въпрос е, в случай че приказваме за близкото бъдеще, то няма по какъв начин да не е обвързвано с цифровизация, с блокчейн нововъведения, с високите технологии и тогава към този момент без ток няма да може да се мине. Сега мисля, че не е толкоз решителен, има своя дял, евентуално ще се затруднят при разкриването на причинителите, само че няма да е съдбовно.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР