Според него през двете години, с които разполага България, трябва

...
Според него през двете години, с които разполага България, трябва
Коментари Харесай

Хр. Казанджиев пред Фрог: Отсрочката е глътка въздух за България, но и за руските интереси. И сега можем да преработваме неруски петрол

Според него през двете години, с които разполага България, би трябвало да създадем дълбока промяна в областта на преработката на нефт и реализацията на петролни деривати на територията на страната ни. По думите му обаче две години за софтуерно преоборудване на рафинерията ни е прекомерно пресилено.

Как ще се отрази ембаргото над съветския нефт по родните бензиностанции и дали България може да се оправи напълно без съветски газ и нефт, четете в цялото изявление, което енергийният специалист даде особено за Фрог:

. Ние сме единствената страна с пристанище, за която се прави сходно изключение, разгласи министър председателят Кирил Петков. Политиците у нас дефинират решението като неоспорим триумф за България. Вие по какъв начин го определяте?

Действително за България това е една глътка въздух до 2024 година, само че в същото време е глътка въздух и за съветските ползи, тъй като в действителност страната ни употребява горива от преработката на съветски нефт, а не самия съветски нефт. Както знаете, компанията „ Литаско “ доставя нефт на „ Нефтохим “. Съответно „ Нефтохим “ го преработва до крайни артикули, за което получава съответната такса преправка и тези горива от „ Литаско “ се продават в България на естествени за пазара на петролни горива цени. Така че в действителност глътката въздух е и за нас, и за съветския нефт. Едно такова решение е със споделени изгоди сред България и Русия.

Според Вас допустимо ли е да зародят проблеми с заплащанията за съветския нефт?

Не би трябвало да има каквито и да е проблеми с заплащането на съветския нефт, тъй като България и „ Нефтохим “ действително видяно не купуват нефт – той им се дава за преправка от съветски компании. В случая имаме едни бартерни съглашения, трансформиране на нефт в петролни деривати и съответното реализиране на търговията с тези деривати от компания, друга от „ Нефтохим “.

До 2024 година има 2 години. Какво би трябвало да създадем за това време?

Това, което би трябвало да създадем, е една дълбока промяна в областта на преработката на нефт и реализацията на петролни деривати на територията на България. При изискванията на преобладаващо състояние на пазара на петролни деривати от производството на „ Лукойл “, България единствено страда. Конкуренцията е относително слаба. Така че при съществуването на тези условия България би трябвало да направи една промяна в този бранш и да вкара известна степен на регулация, с цел да се възстановяват цените за българските консуматори.

Премиерът Петков уточни, че отсрочката е нужна на страната ни, защото все още българската рафинерия работи с съветски нефт и е належащо техническо време, с цел да стартира да работи с различен. Ще ни стигне ли това време да си пренастроим рафинерията да работи с различен нефт?

Не знам кой е дал такава информация на премиера, само че не малко специалисти, включително и някогашни чиновници на „ Нефтохим “, а и исторически, и статистически, нещата демонстрират, че рафинерията „ Нефтохим “ е работила с най-различни видове петрол. Според мен не се изисква кой знае какво техническо преоборудване, с цел да стартира да преработва да вземем за пример петрол вид Брент. Защото вид Брент и Урал са доста сходни и като химизъм, и като вид. Всъщност вид Урал е изработен тъкмо, с цел да подхожда на сорта Брент, който е всеобщо публикувания показателен артикул. Според мен 2 години за софтуерно преоборудване е прекомерно пресилено. Мисля, че няма никакви проблеми да стартираме преработката на неруски нефт с подобаващи параметри в „ Нефтохим “ още в този момент.

Как ще наподобява обстановката по родните бензиностанции по-късно решение? Ще се помени ли нещо въобще?

Това, което аз чакам да се промени, и сякаш стартира да се трансформира в отрицателен аспект, е цената на петрола на вид Брент, а оттова и на референтния вид Урал. От 2-3 дни тя стартира леко да се повишава. Въпрос на време е да забележим дали тази наклонност ще се промени и по кое време ще се стабилизира цената. Така че резултатът от цялото това ембарго е повишение на цените на петролните деривати на пазарите в Европа.

Според Вас България може ли за се оправи напълно без съветски газ и нефт?

При съществуване на политическа воля и решителност България няма никакви проблеми да се оправи без съветски нефт и съветски природен газ. Стъпките в тази посока са извънредно навременни и верни. Това е изцяло допустимо и постижимо в извънредно къси периоди при една сериозна поддръжка от Европейския съюз и от нашите прилежащи страни. Има благоприятни условия, които към този момент се осъществят. Дано някой не саботира тези старания в близко бъдеще. Имам поради до септември месец да бъде въведена в употреба междусистемната връзка „ Стара Загора-Комотини “, да бъдат реализирани договорености с Гърция и Турция по отношение на доставки на природен газ през тези страни за България. Всичко е въпрос на време, политическа воля и решителност.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР