Според него може да се стигне до нормиране за промишлени

...
Според него може да се стигне до нормиране за промишлени
Коментари Харесай

FT: Европа пред зимен енергиен режим

Според него може да се стигне до нормиране за промишлени консуматори на газ и други, в случай че бързо не бъдат подхванати стъпки за възстановяване на успеваемостта.

" Ако имаме тежка зима и дълга зима и в случай че не предприемем ограничения във връзка с търсенето, не бих изключил въвеждането на режим на природния газ в Европа, като стартира от огромните индустриални мощности ", уточни Бирол.

Той предложи на държавните управления на остарелия континент да понижат търсенето на сила като подобрят успеваемостта, само че добави, че евентуалният дефицит на газ ще бъде малко по-тежък, " в случай че китайската стопанска система не работи с нормалните темпове ".

През последните месеци рестриктивните мерки, наложени като част от политиката на Пекин по отношение на разпространяването на COVID-19, забавиха икономическия напредък и понижиха търсенето на сила, само че в този момент страната се отваря още веднъж. Освен това доста континентални европейски страни са мощно подвластни от съветския газ и са загрижени, че Кремъл употребява сила, с цел да окаже напън върху страни, които поддържат Украйна. Руската държавна компания " Газпром " към този момент врътна кранчето на някои страни - Полша, България и Финландия, а от предходната седмица и на Нидерландия и Дания. Предполага се, че повода е отхвърли да се изпълнят настояванията на Кремъл за съветски газ да се заплаща в рубли.

Коментарите на шефа на МАЕ по отношение на вероятното нормиране за Европа следват дейностите на Германия и Австрия. През март Германия съобщи, че в случай че има изострен дефицит, ще отреже елементи от промишлеността от газовата мрежа, с цел да подсигурява, че за семействата ще има сила. Предупреждението на Бирол беше подсилено от министъра на климата на Дания Дан Йоргенсен, който сподели в изявление, че проектите за изключителни обстановки, които могат да включват енергийно нормиране, може да се наложат, в случай че Европа спре да внася съветски газ. Кадри Симсън, еврокомисарят по енергетика, също сподели, че блокът създава проекти за изключителни обстановки за цялостно прекъсване на вноса на съветски газ, което съгласно хората, осведомени с предложенията, ще включва нормиране за промишлеността.

На конференция на МАЕ в Дания на която участваха министри и държавни представители от минимум 20 страни, организацията сподели, че светът може да понижи годишното ползване на сила до 2030 година с еквивалента на настоящото годишно ползване на Китай посредством стъпки като по-добра изолираност на здания и други резултати, като да вземем за пример по-добър климатик.

Бирол твърди, че енергийната сигурност би трябвало да бъде реализирана посредством нараснала успеваемост, повече потребление на възобновима сила и " потребление на максимума от съществуващите нефтени и газови залежи " – вместо нови, огромни планове за изкопаеми горива, които могат да продължат през 2040-те и 2050-те години и може да значи " довиждане на нашата интернационална политика в региона на климата ". Но той предизвести, че високите цени на петрола евентуално ще причинят болежка за доста стопански системи.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР