Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година

...
Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година
Коментари Харесай

Песимистична прогноза: Населението на България може да бъде 5 860 000 души през 2040 г.

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това разгласи проф. дн Антоанета Христова, политически психолог към Института за проучване на индивида и популацията към Българска академия на науките по време на теоретичен конгрес в Бургас, проведен от Регионалния научен център на Българската академия на науките, управителен от проф. доктор Севдалина Турманова.
В научния отчет на проф. Христова се показват още две разновидността, създадени от специалистите на Българска академия на науките и Националния статистически институт – оптимистичен и реален. 
" И при трите разновидността имаме спад. Да, единият е доста бърз, идващият е приблизително бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо друго от това, че популацията ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, тъй като по този начин е заложено още преди 20 години. Не е имало ограничения, които да започват сложни политики, с които да достигнем до по този начин нареченото плато, след което може да се мисли за увеличение на популацията. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се осъществя, тъй като ограниченията липсват ", уточни Антоанета Христова. 
По думите ѝ, факторът качество на работното място е извънредно значим и това е една от аргументите хората да напущат страната. Здравните акции за предварителна защита на съществени болести също биха могли да извърнат кривата на смъртността в страната в позитивна посока. 
На конгрес " Среща на дамите от науката и бизнеса ", който се организира за девети път в Бургас, участваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет " Проф. доктор Асен Златаров “ и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас с която локалната конструкция на Българска академия на науките има контракт за съдействие. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР