Според най-новите проучвания на учени от Университета в Сидни, дългогодишната

...
Според най-новите проучвания на учени от Университета в Сидни, дългогодишната
Коментари Харесай

Ослепява ли се от аспирина?

Според най-новите изследвания на учени от Университета в Сидни, дългогодишната приложимост на аспирин усилва риска от загуба на зрението в резултат на макулна недъгавост – заболяване на очите, което се развива при някои хора в трета възраст.

В проучването са взели участие 2 389 индивида, като междинната възраст на участниците е била 60 години. Един на 10 от тях са споделили, че взимат аспирин най-малко един път седмично. Тестове за очи са им правени през 5, 10 и 15 години, с цел да се види дали се трансформира положението на зрението им с течение на времето. Резултатите от тестванията демонстрират, че 9.3% от изследваните, взимащи аспирин, развиват макулна недъгавост спрямо 3.7% от хората, които не одобряват това лекарство и страдат от болестта.

Учените въпреки всичко прецизират, че няма задоволително доказателства, с цел да се приключи използването на аспирин от тези, които го взимат постоянно по здравно наставление за предотвратяване от сърдечен удар.

Учените ще продължат с проучванията, а сега рекомендациите им са към лекарите да внимават с предписването на аспирин на хора, които са в рискова група за насърчаване на макулна дегенераци – дейни пушачи, хора в третата възраст и хора с генетична предразположеност към болестта.

Виж още:
Ако коремът ти се подува
Кои са най-пристрастяващите храни
Кристина Апългейт за здравето и щастието
6 цветя, с които ще дишаш по-добре

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР