Според наскоро появили се публикации в пресата, в България имало

...
Според наскоро появили се публикации в пресата, в България имало
Коментари Харесай

10-те най-опасни религиозни култа в света

Според неотдавна появили се изявления в пресата, в България имало фракция на канибали. Членовете ѝ ядели органи на мъртъвци и се мажели с прахуляк от кремирани трупове. Това разкрива пред „ 24 часа “ Емил Велинов, началник на дирекция по вероизповеданията. Непозната у нас фракция на хиндуизма проповядва в Благоевградско човек да се откаже тотално от себе си и да яде органи на мъртъвци. Така почитателите на хиндуиското религиозно течение считат, че убиват човешкото его и отхвърлят визията за човешката хубост.

Това са тъй наречените агори, които почитат Бог Шива, оповестява Емил Велинов. Проповедник на сектата е завърнал се от Индия софиянец на име Иван, който върви по селата и притегля за идеята младежи. От останалите течения в хиндуизма ги отличавал фактът, че те събират прахта от кремираните и покриват с тях тялото си.

Някои носят декорации от човешки кости, а други употребяват черепи, с цел да си вършат купи за пиянство на течности, за хранене или за просене. Често употребяват и трупове като олтари, над които медитират, само че самите те не убиват.

Сектите постоянно са били камшик за обществото. Според проф. Иван Желев, ръководител на Центъра за изследване на нови религиозни придвижвания, Законът за вероизповеданията, признат от Народно събрание през 2002 година, дава прекомерно огромна независимост на всевъзможни, главно непознати религиозни течения да се възползват от непредпазливи наши сънародници.

„ Няма вяра, религиозно придвижване, фракция, които да стартират с апел към самоубийство, само че за жалост при някои в действителност “логически ” се стига до такива апели. ”

Затова хората би трябвало да бъдат доста деликатни, когато потеглят да си търсят духовна храна отвън познатите и обичайни вероизповедания, пояснява  проф. Желев пред myclinic.bg.

“Важно е да се знаят белезите на рисковите за здравето и живота на почитателите си религиозни групи и придвижвания. А те се свеждат главно до едно: блян да се упражнява цялостен надзор над личността, над целия ѝ живот, в това число и над тези страни от живота ѝ, които нямат никаква връзка с религиозната ѝ принадлежност. Не се оставя никаква независимост на персонален живот, даже тя категорично се осъжда и отхвърля. ”

В актуалната ранглиста ви представяме 10-те най-опасни религиозни култа в света, подбрани от уеб страницата therichest.com.

10. Сциентоложка черква

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Сциентологията e система от религиозни вярвания и метафизичен хрумвания, учредена в Съединени американски щати от писателя Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986) през 1952 година Цялостното филтриране на духа – това е най-висшата цел на сциентолозите. Тя се реализира посредством нескончаем лечебен развой – така наречен Clearing. Този, който реализира най-високата степен на филтриране и освобождение, към този момент стои над законите на пространството и времето и е кадърен да прави чудеса.

Наскоро в Съединени американски щати бе показана нова книга отдадена на този набожен фетиш, а неин създател е носителят на „ Пулицър “ Лорънс Райт. Според един от американските всекидневници ужасите, разказани в “Сциентологията, Холивуд и пандизът на вярата “, могат да слисат даже най-големите познавачи на Сциентоложката черква. Сред най-популярните почитатели на Сциентоложката черква е артистът Том Круз.

9. Обединителна черква (Сектата на Муун)

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази религиозна организация сходно на болшинството модерни секти поражда въз основата на протестантското християнство. За неин основател се смята кореецът Сан Мюн Муун. Сектата е упреквана за това, че употребява нечестни тактики за привличане на почитателите си и че ги мами за пари. Отговорът на организацията е, че доста други религиозни учения са били подложени на сходни обвинявания в началните си стадии. В България муунистки мисионери са прониквали още преди 10 ноември 1989 година

8. Ку Клукс Клан

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Наричано още „ качулатото приятелство “, това е извънредно дясно формирование, основано в Съединени американски щати през средата на 19-ти век.  Организацията е известна със своята битка за превъзходство на бялата раса над цветнокожите малцинства в Америка, както и с насилствените си способи на налагане на доминация и странни ритуали.

Последният изблик на интензивност на ККК е през 60-те години, когато признатият през 1964 година закон за гражданските права засилил последователите на равноправието в южните щати. В отговор локалните расисти направили ред показни бомбени атентати и няколко убийства.

7. Движение за възобновяване на 10-те божи заповеди

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Базирана в Уганда, тази фракция проповядва, че краят на света ще настъпи на 31 декември 1999 година. Когато това не се случило те планували нов Апокалипсис – за март 2000 година. Членовете на тази фракция рядко приказват между тях, съблюдават пост и се въздържат от секс. През 2000 година 235 почитатели на сектата се самоубиват ритуално, с цел да отидат дружно в парадайса. Фанатиците се самозапалват в черква в югозападната част на Уганда.

6. Аум Шинрикио

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Този японски фетиш, наименуван още „ Върховната истина “ е учреден от Шоко Асахара през 1984 година Под прикритието на школа по йога и медитация, на тази група е възложен набожен статут, само че в последна сметка те се оказват изключително рискови. След като се снабдява с над 50 000 почитатели, Шоко Асахара взема решение да разгласи война на държавното управление и прави един от най-тежките атентати в Токио. На 20 март 1995 година, петима почитатели на култа пускат в токийското метро газ зарин, в резултат на което умират 12 души, а 5500 са настанени в болница.

5. Децата на Бога

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Измежду актуалните секти, произлезли от протестантското християнство, сектата на Дейвид Брандт Берг съставлява необикновен интерес освен със скандалната си известност, само че и с нагледното удостоверение до какви рискови степени може да стигне религиозният екстремизъм, в т. ч. престъпният, и което е още по-страшно – доколко е безсилен обособеният член пред приумиците и манипулирането на личния си „ овчар “. В 1975 година прокуратурата на Ню Йорк предявява обвиняване против Берг за шантаж и покваряване на малолетни. Според някои клюки той е умрял в една от тайните си квартири в края на 1994 година в гр. Тимишоара, Румъния.

Официално организацията не е записана у нас. Нейни мисионери обаче неведнъж са посещавали страната ни по станалата класическа формула – брак с локален гражданин, осигуряващ виза и благоприятни условия за контакти.

4. Орден на слънчевия храм

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Този чудноват фетиш се базира на антично вярване, съгласно което краят на света е близо и че само дъщерята на създателя на сектата, Емануела, може да избави хората, като ги води на планета, която се движи към звездата Сириус.

Религиозното придвижване е учредено в Женева през 1984 година от Джоузеф Ди Мамбро и Люк Жур. През 1994 година над 53 почитатели на сектата се самоубиват или са убити, а постройката, в която се събират опожарена. По-късно сред руините й са открити и телата на създателите.

3. Клон Давидов

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази фракция е основана от Дейвид Кореш, който твърдял, че всички дами са негови духовни съпруги, в това число и малолетни девойки. Като спомагателни детайли на обичайния за сектите вътрешен живот може да се уточни: изолацията от света, представян като неприятелски и демонски, изтощителният труд и мизерните дажби, и безсънието (лекциите се изнасяли през нощта) – все средства, всички водещи до физически и душевен срив.

На 19 април 1993 година след опит на управляващите да обхванат в ранчото, постройките били подпалени и в кладата им умират 86 души – мъже, дами и деца. След първичните разногласия през днешния ден е признато за несъмнено, че пожарът е провокиран от Давидяните, които не поискали да излязат от постройките и да потърсят помощта на полицията.

Няма сведения организацията да е предприемала дейности в България.

2. Храм на народа

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази религиозната теория е неразучена до дъно – няма свещени книги, пък и малко са способените хора, имащи някакви директни усещания. Предполага се, че се е касаело за примес от християнство (твърде изопачено и нагодено съгласно условията на водача), спиритизъм и ницшеанска религия в свръхчовека, лидер на групата. Ужасяващата история към религиозния фетиш се разиграва през 1978 година в джунглата на Гвиана (бившата Британска Гвиана) когато Джим Джоунс, основател на сектата, се самоубива дружно с още 912 души, като изпиват отрова.

1. Врата към парадайса

 10-те най-опасни религиозни култа в света

Този набожен фетиш е основан през седемдесетте години на предишния век от Маршал Eпълуайтс и Бони Нетълс, които вярвали, че са пророци и обикаляли да проповядват в Калифорния и Орегон своя версия за спасението на света. Според нея, хората можели да се спасят от Апокалипсиса като се качат на галактически транспортен съд. Когато през 1997 година е оповестено, че Халеевата комета ще премине край Земята, всичките 38 почитатели на сектата се самоубиват групово в Сан Диего, уверени, че става дума за техния галактически транспортен съд и че по този метод ще се качат на него.

инфо: „ Книга за сектите ”, Николай Ангелов

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР