Според мен Бойко Борисов опитва да спре популистките напъни на

...
Според мен Бойко Борисов опитва да спре популистките напъни на
Коментари Харесай

Велчев смята, че Борисов няма да търси влизане на държавата в ЧЕЗ

Според мен Бойко Борисов пробва да спре популистките напъни на част от опозицията страната да влезе в ЧЕЗ. Това сподели някогашният финансов министър и сегашен началник на българското звено на съветската банка ВТБ Милен Велчев пред bTV.

Велчев беше безапелационен, че страната е неприятен собственик и това добре се схваща както от Борисов, по този начин и от настоящия финансов министър Владислав Горанов - по тази причина и Горанов приказва срещу връщане на страната в ЕРП-тата. Какво се ръководи добре – Топлофикация София ли, Летище София ли, половината банки, които банкрутираха през 90-те години ли, попита някогашният финансов министър.

Според Велчев ЧЕЗ би се съгласила да продаде българския си бизнес на България единствено при решен арбитраж. Става въпрос за арбитража, който ЧЕЗ заведе против България поради липса на предпазена капиталова среда, като импровизирано цената на компенсацията е сред 500 и 600 млн. евро, до момента в който договорката за активите на ЧЕЗ в България се прави оценка на 320 млн. евро. За страдание последният арбитраж не беше добър за нас, подсети Велчев за арбитража за АЕЦ " Белене ", където платихме 620 млн. евро за нуклеарно съоръжение.

Не съм взел участие в срещи за приватизацията на ЕРП-тата преди Симеон Сакскобургготски да пристигна на власт, безапелационен беше Велчев. Точните му думи бяха " нямам никакъв спомен ", като той посочи, че не била негова работа да приватизира енергетиката.

Бившият финансов министър категорично посочи и, че не познава Гинка Върбакова и е схванал за нея от медиите. Той не пожела да съобщи твърда позиция дали Върбакова е способна да ръководи бизнес като този на ЧЕЗ. От числата, които чух, ми се коства, че договорката има потребност от поддръжка от други вложители – допустимо е госпожа Върбакова да има ангажименти освен с банки, само че и с други вложители, допусна Велчев. Може би госпожа Върбакова знае какво прави - това, че ние не я познаваме, не значи, че ще ръководи зле ЧЕЗ, в случай че се стигне до такава степен, посочи Велчев. Той сподели " двоумя се " като отговор на въпрос дали зад Върбакова пък не стоят хора, които добре познаваме.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР