Според медии в Индия, която е най-големият купувач на руски

...
Според медии в Индия, която е най-големият купувач на руски
Коментари Харесай

Индия е спряла да купува руски петрол от 2 месеца, банките са блокирали милиарди на руски компании

Според медии в Индия, която е най-големият покупател на съветски нефт, е спряла да заплаща за съветски първокачествен недопечен нефт от два месеца насам, пише Newsweek, цитира Вести и Българска телеграфна агенция. 

Преди войната на Русия в Украйна Индия рядко купуваше съветски нефт. Но откакто Москва изгуби европейските купувачи заради глобите, наложени от Запада в отговор на спора, тя усили търговията си с Китай, Индия и Турция, като им предложи отстъпки. 

През декември 2023 година заместител министър-председателят на Русия Александър Новак съобщи, че Индия се е трансформирала в главен покупател на съветски нефт, като доставките за страната са се нараснали до към 40%. 

Миналата седмица националният съветски вестник " Комерсант " заяви, че Индия - най-големият покупател на съветски нефт - е отказала да купува съветски нефт от първокласния тип ESPO, който е с ниско наличие на сяра - към този момент към два месеца.  

Този ход ще бъде удар за Москва, която е подвластна от износа на нефт и енергийната си промишленост. Те съставляват към 30% от бюджетните доходи на страната и финансират продължаващата война в Украйна. Русия е третият по величина производител на нефт в света, на който се падат повече от 12% от международното произвеждане на недопечен нефт, а енергийната промишленост се смята за основен избавителен пояс за стопанската система на съветския президент Владимир Путин, показва Newsweek. 

Когато през март 2022 година, седмици след началото на пълномащабната война, президентът Джо Байдън разгласи възбрана за импорт на съветски нефт, той съобщи, че този ход ще бъде ориентиран към " основната артерия " на съветската стопанска система. Г-7, Европейски Съюз и Австралия също постановиха ценови таван, забраняващ на компаниите да застраховат, финансират и изпращат съветския експорт на петрол по море, продаван над 60 $ за барел. 

Индия е понижила доставките и на “Сокол ”, различен първокачествен клас съветски нефт, частично заради усложнения с заплащанията. 

Милиарди долари облаги от съветски нефт са блокирани в индийски банки заради рестриктивните мерки на Резервната банка на Индия, които не разрешават на съветските компании да трансферират рупии, съхранявани в банкови сметки в Индия, в Русия и да ги обменят.

Това осуетява опитите на Путин да дедоларизира двустранната търговия с Индия. 

Във вторник Амос Хохщайн, консултант на Байдън по въпросите на енергетиката и световната инфраструктура, съобщи пред Ройтерс, че Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на Индия да контракти по-ниски цени на съветския нефт, откакто Вашингтон наложи спомагателни наказания на танкерите, пренасящи гориво. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР