Според Костадин Костадинов се наблюдава вътрешнополитическо надбягване по темата кой

...
Според Костадин Костадинов се наблюдава вътрешнополитическо надбягване по темата кой
Коментари Харесай

„Възраждане“ иска премахване на американските бази у нас и прекратяване на договора с НАТО

Според Костадин Костадинов се следи „ вътрешнополитическо надпреварване по тематиката кой е най-верен на американския ни брат “
ПГ на „ Възраждане “ внесе в деловодството на Народно събрание предложение за премахването на американските бази у нас. Костадин Костадинов увери, че неговата партия ще работи в посока за това България да излезе от НАТО.

„ На 28 април 2006 година България подписа един невиждан интернационален контракт, няма различен подобен в историята на интернационалните връзки със Съединени американски щати. По силата на този контракт ние дадохме своя територия гратис на Съединени американски щати, с цел да може на тази наша българска територия, те да създадат бази, не натовски бази, американски бази. Много постоянно по медиите се приказва, че това били натовски бази, не са натовски. Може да ви организираме апропо през идващите няколко седмици едно пътешестване до тези бази, с цел да видите какво написа там начело “. Това съобщи ръководителят на ПГ на „ Възраждане “ Костадин Костадинов по време на брифинг в Народното събрание.

По думите на водача на „ Възраждане “ там важи не българското законодателство, а законът за защитата на Съединени американски щати от 1949 година, формалният език е британският, а не българският, вее се американското знаме.

„ Българското знаме по нашия протокол е поставено на последно място. Само по себе си по този начин се прави в една непозната територия, не в българска територия “, акцентира Костадинов.

„ Решението, което ние внесохме през днешния ден, е следното – Народното събрание на съображение член 86, ал.1 от Конституцията на България да разпореди на Министерския съвет неотложно да предприеме дейности по преустановяване на съглашението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, подписано на 28 април 2006 година с едногодишно предупреждение, както е съгласно контракта. Задължава Министерски съвет на Република България до един месец, считано от обявяване на решението, да изготви и да внесе в Народното събрание отчет за имуществените, трудови, отбранителни и други последствия от преустановяване на съглашението, доклад за собствеността на базите, осъществените разноски от страна на България и така нататък “, уточни водачът на „ Възраждане “.

По думите му за тези бази страната ни не е получила една стотинка, което е невиждано.

„ Не знам дали знаете американците имат база в Куба, Гуантанамо, за която заплащат наем. Той е алегоричен, само че все пак го заплащат. Тук и алегоричен наем няма. Преди няколко дни бяхме принудени да гласуваме едно решение, с което бяха освободени от Данък добавена стойност даже стоките, които се внасят там. Апропо всичко се внася в тези бази. Навремето, когато беше гласувано това предложение и договорът влезе в действие, ни се обясняваше по какъв начин щяла да се развие стопанската система към Безмер, Айтос, към Граф Игнатиево. Нищо сходно не се случи, с изключение на, че в едно от селата се откри обществен дом за американските бойци. На това безсрамие би трябвало да се постави край. Според българската конституция единствената въоръжена мощ, която има правото да подсигурява сигурността и териториалната целокупност на страната е българската армия, не непознати сили, не каквито и да било съдружници “, безапелационен бе Костадинов.

Той акцентира още, че статутът на тези бази е екстериториален, с какъвто не се употребила нито една американска база в чужбина.

„ Няма българско лице, което да влезе вътре без значение дали е юридическо или военно. Има право един военачалник и то откакто му позволи американският командващ “, уточни водачът на „ Възраждане “.

Той сподели, че през днешния ден по време на изключителното съвещание на Народното събрание за рецесията с Украйна от „ Възраждане “ ще питат министрите какво тъкмо има в тези бази.

„ Да забележим дали са наясно и дали биха дали отговор, тъй като там могат да се акумулират спомагателни въоръжения и спомагателни въоръжени сили без да се известяват в допълнение българските сили и българската страна. Ще желаеме да разберем какво въоръжение има сега там, какъв брой тъкмо са американските сили като личен състав, в какъв от интервал от време ще бъдат ситуирани, чака ли се да има и други, и така нататък Всичко това ще бъде предмет на изключителното съвещание, само че най-много настояваме да се стартира диалог по тематиката за премахването на тези унизителни окупационни бази “, прикани Костадинов.

По думите му у нас в никакъв случай не е имало военни бази в историята ни.

„ Освен в един много отдалечен интервал от време през 1371-1396 година, когато ставаме васал на Османската империя и 25 години откакто одобряваме първите бази България изчезва от картата на света за идващите пет века. Дори през 20 век, когато два пъти бяхме окупирани през 1918-1919 и 1944-1947 година на територията на нашата страна не е имало непознати военн бази. Смятаме, че с това унизително състояние би трябвало най-сетне да се разправим един път вечно “, изясни Костадинов.

Той беше безапелационен, че за защитата ни би трябвало да се грижи националната ни армия и сложи въпроса кой е ликвидирал армията ни.

„ Условието да влезем в НАТО, беше да си разоръжим армията. А кой в действителност одобри тези условия? За влизането на България в НАТО бяха пожертвани цели сортове войски, а ракетните войски бяха унищожени. Състоянието на армията сега е плачевно “, възмущава се Костадинов.

Той е уверен, че няма да има ескалация на напрежението в Украйна. По думите му Украйна е единствено един мотив за нагнетяването на напрежението сред НАТО и Русия.

По думите му се следи „ вътрешнополитическо надпреварване по тематиката кой е по-по-най-верен на американския ни брат “.

„ Българската политика би трябвало да се ръководи от мъже, а не от мижитурки “, счита още водачът на Възраждане.

Той изясни, че след 20 години държавата-страна по контракта за НАТО, който е подписан от България на 18 март 2004 година, може с едностранно предупреждение да напусне организацията на Северноатлантическия пакт.

„ Това нещо при нас може да стане на 18 март 2024 година, след две години “, уточни той и увери, че „ Възраждане “ ще работят в тази посока.

„ НАТО не подсигурява националната ни сигурност, НАТО заплашва националната ни сигурност, тъй като откогато сме станали членове на НАТО само и единствено сме влошавали личния си стратегически защитителен капацитет “, отсече Костадин Костадинов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР