Според КНСБ в условията на икономическа криза, очаквания за фалити

...
Според КНСБ в условията на икономическа криза, очаквания за фалити
Коментари Харесай

КНСБ иска данъчни реформи

Според КНСБ в изискванията на икономическа рецесия, упования за банкрути и нова вълна на безработицата, са нужни доста мощни превантивни стопански и обществени ограничения, възстановителни политики и стратегии. Това се показва в позиция на КНСБ по отношение на обществено-политическата обстановка, оповестена на Интернет страницата на синдиката.

КНСБ упорства за създаването на Национален проект за възобновяване и резистентност, като това да стане в изискванията на необятен публичен разговор.

Синдикатът желае дейно потребление на всички принадлежности на фискалната политика, в това число държавния дълг. КНСБ прави оценка позитивно издадения дълг в размер на 5 милиарда лева, като чака вярно харчене за възобновяване на стопанската система и на растежа, опазване и по опция увеличение на действителната покупателна дарба на популацията.

Според КНСБ е неотложно да има политики за понижаване на неравенствата в приходите. " Неравенствата в приходите се задълбочават, като намаляващ брой хора концентрират все по-голям дял от общия народен приход. През 2000 година най-богатите са имали 3 милиарда лева, а в този момент разполагат към този момент с 23.2 милиарда лева от общия приход в стопанската система ни ", показват от КНСБ. Синдикатът желае увеличение на приходите от труд, осигуряващо предимствен растеж на минималната работна заплата и на заплатите на нискодоходните групи от наетите служащи и чиновници.

КНСБ упорства още за промени в данъчната система, по-справедливо облагане за повишение на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните семейства.

Синдикатът счита, че нарастването на пенсиите би трябвало да става посредством използването на две съществени ограничения - целево нарастване посредством последователно повишение " приноса " на всяка година ефикасен застрахователен стаж в размера на пенсията и диференцирано осъвременяване по тъй наречените Швейцарско предписание, което да подсигурява по-достойно нарастване на ниските размери.

КНСБ упорства още за устойчиви антикризисни решения за опазване на заетостта, които не разрешават доста повишаване на безработицата и поддържат работодателите в интервал на прекратяване на тяхната активност, прекосяване на ненапълно работно време и понижение на приходите от продажби. Правителството би трябвало да предложи и съответни схеми по програмата SURE, които да основават повече сигурност в заетостта през идващите 2 години, допълват от синдиката.

КНСБ желае и неотложен старт на осъществяването на Националното тристранно съглашение сред обществените сътрудници, обхващащо енергийната сигурност, провокациите на зеления преход, заплатите в бюджетните сфери и частния бранш, обществената отбрана, пазара на труда и бизнес средата.

КНСБ счита, че обрисуваните цели следва да бъдат в дневния ред и управническата визия на всяко българско държавно управление - в този момент и в идващите години. Забавянето на тези решения носи големи опасности и непредвидими последствия, декларират от КНСБ.

В основата на гражданското неодобрение от последните два месеца КНСБ открива наслагвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили в допълнение поради рецесията, подбудена от пандемията с COVID-19.

КНСБ счита, че " гражданското непокорство, възхвалявано от някои политически партии, охулвано от пострадали жители, само че и гледано с равнодушие от доста българи ", е израз на насъбрано напрежение в обществото и неодобрение от високите равнища на корупция и неработещи институции /68.8 на 100 от интервюирани 1000 синдикални водачи в страната считат така/, чувството за неналичието на правдивост /66.6 на сто/ и въздействието на олигарси и предприемачи в политиката / 53.2 на сто/.

КНСБ поддържа всеки, който стачкува за почтени условия на труд, повишение на приходите и опазване на заетостта, само че не споделя блокадите на кръстовищата и нарушаването правата на останалите жители, експанзията и насилието сред протестиращи и полиция. " Настояваме за спокойно протичане на митингите и недопускане на каквито и да е форми на принуждение. Апелираме всички опити за провокация и нагнетяване на напрежение, за политически злоупотреби от радикал-популистки обединения да бъдат пресичани в зародиш и да се съблюдават най-хубавите демократични практики ", се декларира в позицията.

КНСБ моли за градивен и конструктивен разговор в търсенето на излаз от създалата се обстановка. Според синдиката упованията не се свеждат само единствено до промяна на министри, привикване на Велико национално заседание и смяна на Конституцията. " Остава алтернативата в търсене на решение сред оставка на държавното управление и предварителни парламентарни избори или дотъкмяване на мандата на актуалното държавно управление ", допълват от КНСБ.

Повече от 3/4 от синдикалните членове поддържат антиправителствените митинги. За оставка на държавното управление и предварителни парламентарни избори /или привикване на Велико национално заседание са 43.1 на 100 от всички интервюирани. Още толкоз обаче (43.6 на сто) чакат дотъкмяване на мандата на актуалното държавно управление, съпроводено със промяна на министри или ново държавно управление в мандата на това Народно заседание, сочат резултати от анкета на КНСБ.

" Разделението на обществото за изхода от създалата се обстановка и неяснотата във вероятните направления за разплитане на възела, от една страна, и неналичието на гаранции за образуването на един работещ парламент поради социологическите прогнози, от друга, са мощно притеснителни, изключително на фона на икономическата рецесия и нуждата от предприемането на незабавни антикризисни ограничения ", декларират от КНСБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР