Според изявление на представител на китайското министерство на външните работи,

...
Според изявление на представител на китайското министерство на външните работи,
Коментари Харесай

Китай се стреми да отстрани щатския долар като световна резервна валута

Според изказване на представител на китайското министерство на външните работи, икономическата и външната политика на Съединени американски щати основават дисбаланс в международната финансова система, който може да докара до неустойчивост.

Опасенията на Китай за икономическите политики на Съединени американски щати

Представителят прикани развитите страни като Съединени американски щати да преоценят икономическите си политики, защото те могат да окажат негативно влияние върху разрастващите се страни. Те също по този начин показаха угриженост по отношение на въздействието на американските политики върху други страни, в това число срутва на банки като Silicon Valley Bank, Signature Bank и Credit Suisse .

Говорителят съобщи, че банкрутът на тези банки и неспособността на Съединени американски щати да ръководят стопанската система си са затруднили триумфа на разрастващите се страни. Той също по този начин загатна, че доста хора от интернационалната общественост споделят тези опасения и считат, че икономическата политика на Съединени американски щати заплашва международната финансова непоклатимост.

Запазване на статута на щатския $ като международна аварийна валута

Представителят съобщи още, че забележителна част от дълга на финансово затруднените страни се пада на Съединени американски щати. Представителят изясни този проблем с политиките на държавното управление на Съединени американски щати, които са разрешили на комерсиалните кредитори да сеят финансова неустойчивост.

По време на чуването си, Джаред Бърнстейн, номиниран от президента Джо Байдън за ръководител на Съвета на икономическите съветници, съобщи, че има доказателства за това по какъв начин Китай цели да в профил щатския $ от позицията му на международна аварийна валута. На въпроса на сенатор Бил Хагърти дали Съединени американски щати ще бъдат по-добре, в случай че доларът бъде свален от трона, Бърнстейн отговори с изрично.

Бърнстейн, който преди този момент е бил основен стопански консултант на Байдън като вицепрезидент счита, че Съединени американски щати би трябвало да запазят статута на $ като международна аварийна валута. Според него това е от решаващо значение по ред аргументи, в това число преимуществата, които произтичат от контрола върху международната аварийна валута, като да вземем за пример опцията за налагане на наказания, както Съединени американски щати направиха против Русия.


 


Интегритет на $ и проблеми с несъразмерните разноски

Бърнстейн призна, че ролята на международната аварийна валута има своите дефекти. Един от тях е, че експортьорите от Съединени американски щати могат да се сблъскат с увеличени разноски за експорт и загуба на доходи заради стабилността на $.

За да защитят целостта на $, Бърнстейн и Хагърти са съгласни, че Съединени американски щати би трябвало да покачат тавана на дълга си, като в същото време решат проблемите с несъразмерните разноски и фискалната отговорност. Бърнстейн счита, че неизпълнението на отговорностите по държавния дълг като политически инструмент би било в несъгласие с техните цели.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР