Според изследване, публикувано Протоколи на американската Национална академия на науките,

...
Според изследване, публикувано Протоколи на американската Национална академия на науките,
Коментари Харесай

Истина ли е - изчезват цели клони от дървото на живота

Според проучване, оповестено " Протоколи на американската Национална академия на науките ", с бързото изгубване на доста скотски типове хората предизвикват загуба на цели клони от " дървото на живота ", което може да провокира шесто всеобщо измиране, съобщи Агенция Франс Прес.

Кризата на биоразнообразието " е толкоз сериозна, колкото и изменението на климата ", само че не е толкоз добре позната на необятната общност, написа Херардо Себалос, професор в Националния самостоятелен университет на Мексико и съавтор на проучването. 

Вече съществуват многочислени проучвания за изгубването на типове, само че спецификата на това е, че преглежда изгубването на цели родове. В класификацията на живите организми родът е сред ранга на типа и този на фамилията. Например кучето е тип, принадлежащ към жанр Canis, който самичък по себе си е от семейство Canidеs.

" Мисля, че за първи път някой се пробва да оцени степента на изгубване на равнище, по-високо от това на типа ", разяснява пред Агенция Франс Прес Робърт Коуи, биолог от Университета в Хавай, който не е взел участие в проучването. " Това демонстрира загубата на цели клони от дървото на живота " - класифициране на живота, направено за първи път от Чарлз Дарвин.

Изследването демонстрира, че " ние не просто подрязваме клонки, а използваме моторен трион, с цел да се отървем от огромни клони ", споделя Антъни Барноски, почетен професор в Калифорнийския университет в Бъркли.

Изследователите са разчитали по-специално на описите на изчезналите типове, направени от Международния съюз за запазване на природата. Те са се концентрирали върху гръбначните типове (без рибите), за които има повече данни. 

Заключението им е, че от към 5400 рода (включващи 34 600 вида) 73 са изчезнали през последните 500 години - множеството от тях през последните две епохи. На първо място са птиците, следвани от бозайниците, земноводните и влечугите. 

За да схванат дали този ритъм е по-висок от естественото, откривателите са сравнили резултата с темпа на изгубване, изчислен по фосилни записи за доста дълъг интервал от време.

" Въз основа на скоростта на изгубване през последните милиони години бихме очаквали изгубването на два рода, само че сме изгубили 73 ", изяснява Херардо Себалос.

Според изследването изгубването на тези 73 рода е трябвало да отнеме 18 000, а не 500 години. 

Тези оценки остават несигурни, защото доста типове даже не са известни, а фосилните записи са непълни. Но съгласно откривателя те евентуално са подценени. 

Причините за тези изгубвания е човешката активност, която унищожава местообитанията за посеви, инфраструктура и други потребности, само че също по този начин и свръхексплоатацията (свръхулов, лов, трафик на животни и др.).

Загубата на един тип може да има последствия за действието на целия екосистемен комплекс. В последна сметка това може да докара до " срив на цивилизацията ", твърди Херардо Себалос.

Според него няма подозрение, че това е шестото всеобщо измиране. Но дали то към този момент е почнало, остава въпрос на полемика, макар че специалистите са съгласни, че сегашният ритъм на изгубване е обезпокоителен. 

Последното всеобщо измиране е било преди 66 милиона години, когато удар на метеорит е предизвикал изгубването на динозаврите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР